Η τελευταία αναβάθμιση της Google στον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησής της θα λαμβάνει υπόψη ένα νέο σήμα που θα συνδιαμορφώνει το πόσο ψηλά θα εμφανίζεται μια ιστοσελίδα στα αποτελέσματά της: πρόκειται για τον αριθμό των αιτημάτων απόσυρσης περιεχομένου λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως όσο περισσότερα τέτοια αιτήματα έχουν γίνει εναντίον ενός ιστοχώρου, τόσο πιο πιθανό θα είναι να πέφτει στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google – χωρίς, όμως, σε καμία περίπτωση να αφαιρείται.

Φυσικά, πρόκειται για ρύθμιση που στοχεύει κυρίως να χτυπήσει τους ιστοχώρους που διακινούν πειρατικό υλικό (ταινίες, μουσική, λογισμικό κλπ), αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε παράπλευρες απώλειες. Κι αυτό γιατί η Google θα λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά τον αριθμό των αιτημάτων και δεν θα εξετάζει το κατά πόσο ένα αίτημα έχει βάση ή όχι (κάτι που, έτσι κι αλλιώς, θα ήταν πρακτικά ανέφικτο).

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ένας συχνότατος αποδέκτης τέτοιων παραπόνων είναι και το ίδιο το YouTube και είναι άγνωστο το κατά πόσο το νέο μέτρο θα ισχύσει και για την δημοφιλή υπηρεσία της Google. (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12/08/2012: Σύμφωνα με το Search Engine Land, το YouTube δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή, καθώς στην περίπτωσή του τα αιτήματα αφαίρεσης περιεχομένου γίνονται μέσω εσωτερικού μηχανισμού που διαθέτει η υπηρεσία και όχι μέσω της φόρμας που χρησιμοποιείται για τους υπόλοιπους ιστοχώρους).

Επίσης, στην πράξη θα δούμε το κατά πόσο η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους που θα θελήσουν να σαμποτάρουν αντίπαλους ιστοχώρους. Το γεγονός, πάντως, ότι η Google δημοσιεύει εδώ και καιρό στις λεγόμενες «αναφορές διαφάνειας» πληροφορίες για το ποιοί πραγματοποιούν τα αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου, ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά σε αυτό.

Πηγή: Google Inside Search, via TorrentFreak

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Η Google υποβιβάζει τα πειρατικά websites στα αποτελέσματα αναζήτησης

  1. ”η Google θα λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά τον αριθμό των αιτημάτων και δεν θα εξετάζει το κατά πόσο ένα αίτημα έχει βάση ή όχι” έχει να πέσει θάψιμο..

  2. Άστεγος Διαβάτης αυτό είμαι κι εγώ περίεργος να δω πώς θα εξελιχθεί. Ένα λογικό σενάριο που φαντάζομαι πως θα μπορούσε να παίξει είναι να έχουμε πολλές ψεύτικες αναφορές μόνο και μόνο για να σαμποτάρουν αντίπαλα websites. Υποθέτω πως όλο και κάποια δικλείδα ασφαλείας θα υπάρχει, αλλά κρατάω και μια πισινή γιατί ποτέ δεν ξέρεις…

Comments are closed.