Στο καθόλου μακρινό παρελθόν, η διαδικτυακή παρουσία για ένα άτομο, εταιρεία ή υπηρεσία ταυτιζόταν με την ύπαρξη ιστοχώρου ή έστω blog. Σήμερα αυτό όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι καν απαραίτητο. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν 5 ενδιαφέρουσες ελληνικές υπηρεσίες που ως βασικό μέσο έκφρασής τους έχουν το Facebook ή το Twitter.

Athens Transport (Twitter, Facebook)

image

Εάν ζείτε στην Αθήνα και χρησιμοποιείτε τακτικά τις αστικές συγκοινωνίες, το Athens Transport είναι μια υπηρεσία που αξίζει να έχετε υπόψη σας. Πρόκειται για έναν απλό λογαριασμό στο Twitter, που ενημερώνει καθημερινά για οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει σε κάποιο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εδώ θα μάθετε αν θα έχει αύριο απεργία το μετρό, αν ο σταθμός της Ομόνοιας είναι κλειστός ή όχι, ενώ θα βρείτε και παραπομπές σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον τύπο και αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες. Πρόσφατα η υπηρεσία έφτιαξε και σελίδα στο Facebook.

@ορθογράφος (Twitter)

image

Κατά καιρούς όλοι έχουμε προβληματιστεί με την ορθογραφία μιας λέξης ή με τη σημασία μιας έκφρασης. Συχνά η λύση είναι να ανατρέξουμε στο Google και να συγκρίνουμε πλήθος αποτελεσμάτων για τις εναλλακτικές γραφές, κάτι που βέβαια δεν είναι πάντοτε αξιόπιστο.

Ο @ορθογράφος είναι ένας λογαριασμός Twitter που σύμφωνα με το δημιουργό του αποτελεί «μια προσπάθεια για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας στο διαδίκτυο, για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα».

Ακολουθώντας τον, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάζετε κάθε μέρα ένα τουλάχιστον tweet με την ετυμολογία μιας λέξης ή έκφρασης ή την αποσαφήνιση του νοήματός της. Επίσης, είναι μια αξιόπιστη πηγή για να πάρετε απαντήσεις σε απορίες που μπορεί να έχετε για την ορθογραφία μιας λέξης ή το νόημα μιας φράσης.

Η Αθήνα μέσα στο χρόνο (Facebook)

image

Η σελίδα «Η Αθήνα μέσα στο χρόνο», που δεν έχει απολύτως καμία άλλη παρουσία πέρα από αυτή στο Facebook, συγκεντρώνει φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται ακόμη και από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Η συλλογή μετρά τη στιγμή που γράφεται το άρθρο πάνω από 150 φωτογραφίες και ενημερώνεται τακτικά, αφού κάθε τόσο θα δείτε να προστίθενται και άλλες.

Athens Daily Secret (Facebook, E-mail, Twitter)

image

Το Athens Daily Secret είναι μια ιδιόμορφη υπηρεσία που ναι μεν διαθέτει δικτυακό τόπο ως σημείο αναφοράς, αλλά όλο το κυρίως περιεχόμενό του διανέμεται με άλλους τρόπους. Ξεκίνησε ως ένα newsletter, που κάθε μέρα έστελνε στους συνδρομητές του ένα e-mail με κάποιο «μυστικό» της Αθήνας: μπαράκια, εστιατόρια, εκδηλώσεις και γενικά σημεία ενδιαφέροντος που δεν ήταν τόσο γνωστά αλλά άξιζε να ανακαλύψει κανείς.

Σύντομα απέκτησε σελίδα στο Facebook η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αφού τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχει ήδη ξεπεράσει τα 13.000 likes. Μάλιστα, ίσως πλέον να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να παρακολουθήσετε την υπηρεσία, αν και το newsletter εξακολουθεί να είναι ο «επίσημος» τρόπος αποστολής των μυστικών.

Επίσης, εδώ και λίγο καιρό έχει αποκτήσει λογαριασμό στο Twitter, ενώ σύντομα αναμένεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στη Θεσσαλονίκη.

Ελληνική Αστυνομία (Twitter)

image

Αν και όταν δημιουργήθηκε συνάντησε αρνητική υποδοχή από μια μερίδα χρηστών, ο λογαριασμός της Ελληνικής Αστυνομίας στο Twitter (@astynomia) έχει ξεπεράσει πλέον τους 3.500 followers και έχει εξελιχθεί σε ένα αρκετά πρακτικό μέσο ενημέρωσης, με πληροφορίες που δεν θα βρείτε στον επίσημο ιστοχώρο.

Εδώ μπορείτε να λαμβάνετε έγκαιρα σύντομες ενημερώσεις που αφορούν όχι μόνο το αστυνομικό δελτίο, αλλά και την κίνηση στους δρόμους, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θέματα σχετικά με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ