Hotmail

Τη δυνατότητα αποστολής άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση που έχετε αντιληφθεί πως το e-mail κάποιας από τις επαφές σας έχει παραβιαστεί, πρόσθεσε η Microsoft στο Hotmail. Η νέα επιλογή βρίσκεται στο μενού σήμανσης του κάθε e-mail και αναγράφεται ως “My Friend has been hacked!” στην αγγλική έκδοση της υπηρεσίας και «Ο φίλος μου έχει δεχτεί επίθεση από εισβολείς!» στην ελληνική.

image

Η αναφορά στέλνεται απευθείας στο Hotmail, οι άνθρωποι του οποίου την διασταυρώνουν με άλλες πληροφορίες που συλλέγουν από τον επίμαχο λογαριασμό για να προσδιορίσουν εάν πράγματι υπήρξε παραβίαση. Από εκεί και πέρα, με το που ο λογαριασμός επισημανθεί ως παραβιασμένος, δύο πράγματα συμβαίνουν:

  • Πρώτα από όλα, ο λογαριασμός παύει να είναι προσβάσιμος από τον εισβολέα.
  • Όταν ο πραγματικός κάτοχος προσπαθήσει να συνδεθεί, θα χρειαστεί να περάσει από μια διαδικασία επαναφοράς που θα τον βοηθήσει να επανακτήσει τον έλεγχο του λογαριασμού του. Η διαδικασία αυτή συνήθως ολοκληρωνεται μέσα στην ίδια μέρα.

image

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας, η αναφορά παίζει κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία, μιας και ο χρήστης που την αποστέλλει συχνά μπορεί να είναι ο πρώτος που παρατηρεί το πρόβλημα. Εξηγεί, μάλιστα, πως μέσα στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανισμού, έχουν ήδη εντοπιστεί χιλιάδες παραβιασμένοι λογαριασμοί που επανήλθαν στον έλεγχο των πραγματικών τους ιδιοκτητών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά δεν αφορά μόνο παραβιασμένους λογαριασμούς Hotmail αλλά και άλλους παρόχους, όπως το Gmail και η Yahoo!, στους οποίους επίσης στέλνεται η ειδοποίηση ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Το πρόβλημα της παραβίασης λογαριασμών είναι μεγάλο και ειδικά για τη Hotmail, ακόμη μεγαλύτερο, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 30% της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στο Hotmail έρχεται από παραβιασμένους λογαριασμούς. Για το λόγο αυτό, πέρα από το προαναφερθέν μέτρο, η εταιρεία σχεδιάζει επιπλέον να απαγορεύσει στους χρήστες να χρησιμοποιούν κάποιον από τους συνηθισμένους κωδικούς (τύπου 1234).

Πηγή: ZDNet.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “«Χάκαραν το φίλο μου!» – η νέα επιλογή ασφαλείας από το Hotmail

    • 😛

      Ήταν απαραίτητο όμως, ειδικά για τη Hotmail που λόγω msn αλλά και λόγω παλαιότητας πρέπει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό αρχάριων χρηστών από Gmail, Yahoo! κλπ, αλλά και μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών που δεν το χρησιμοποιούν ως “πρώτο” e-mail και το ελέγχουν σπάνια.

      Και τα δύο αυτά πιστεύω πως παίζουν το ρόλο τους στο αυξημένο ποσοστό των παραβιασμένων λογαριασμών.

Comments are closed.