Στα μέσα Δεκέμβρη, το World Wide Web Consortium (W3C) πραγματοποίησε δύο σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της HTML5. Το ένα αφορά την δημοσίευση της «Υποψήφιας Σύστασης» (Candidate Recomendation) της HTML5 και το δεύτερο την κυκλοφορία της πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης της HTML 5.1. Ας δούμε, όμως, τί σημαίνουν όλα αυτά….

Η «υποψήφια σύσταση» αποτελεί μια πρώτη έκδοση της γλώσσας που περιλαμβάνει μόνο τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι δοκιμασμένα, σταθερά και ήδη ενσωματωμένα στις τρέχουσες εκδόσεις των browser. Αυτό σημαίνει πως ο,τιδήποτε μη σταθερό ή αμφιλεγόμενο έχει εξαιρεθεί, ενώ έχει αφαιρεθεί επίσης και κάθε τί που είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα μεταξύ των υλοποιήσεων του κάθε browser. Η σύσταση αυτή είναι που θα αποτελέσει την βάση για την τελική προδιαγραφή της HTML 5.0, που αναμένεται να παραδοθεί, στην οριστική της μορφή, στο τέλος του 2014.

Παράλληλα, ξεκίνησε να δημιουργείται η πρώτη «πρόχειρη» (draft) έκδοση της HTML 5.1, που θα περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργικότητες που δεν πρόλαβαν να βρουν τον δρόμο τους στην HTML 5.0 αλλά για τα οποία υπάρχει κοινή συναίνεση για την υλοποίησή τους. Τέτοιες λειτουργίες περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην διαχείριση βίντεο, νέες επιλογές στην συμπλήρωση φορμών, ορθογραφικό έλεγχο, καλύτερη προσβασιμότητα στις φωτογραφίες και περισσότερες δυνατότητες στα iframe.

Κι αν σας φαίνεται πως οι εργασίες του W3C προχωρούν κάπως αργά, μάλλον θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως η προηγούμενη τελική έκδοση της HTML, η HTML4, χρονολογείται από το 1997, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η ολοκλήρωση της HTML5 ήταν προγραμματισμένη για το 2022.

via Cnet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ