Θεωρώντας πως οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς ποιές επεκτάσεις έχουν εγκαταστήσει στον browser τους, η Google ανακοίνωσε πως θα απενεργοποιήσει την δυνατότητα «σιωπηλής» εγκατάστασης από τις μελλοντικές εκδόσεις του Chrome.

Μέχρι τώρα, οι προγραμματιστές είχαν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό μητρώου (registry) των Windows, να συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματά τους επεκτάσεις για τον Chrome που μπορούσαν να εγκατασταθούν αυτόματα, χωρίς να ρωτήσουν τον χρήστη. Αν και η Google είχε αναπτύξει την συγκεκριμένη λειτουργία ώστε να τους διευκολύνει να προσφέρουν προαιρετική εγκατάσταση των επεκτάσεών τους, η κατάχρησή της ήταν τέτοια που ανάγκασε την εταιρεία να αναθεωρήσει.

Φρένο στην αυτόματη εγκατάσταση επεκτάσεων βάζει ο Chrome

Έτσι, από τον Chrome 25, που θα κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες του 2013, αυτού του είδους οι επεκτάσεις θα είναι απενεργοποιημένες από προεπιλογή. Όταν μια εφαρμογή εγκαθιστά κάποια επέκταση, θα εμφανίζεται σχετική ειδοποίηση που θα παροτρύνει τον χρήστη να την ενεργοποιήσει ή να την αφαιρέσει.

Επιπλέον, όλες οι επεκτάσεις που είχαν ήδη εγκατασταθεί με αυτό τον τρόπο σε παλαιότερες εκδόσεις θα απενεργοποιηθούν αυτόματα και ο Chrome θα εμφανίσει μία φορά σχετική ειδοποίηση μέσω της οποίας ο χρήστης θα μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά όποια επέκταση θέλει.

Φρένο στην αυτόματη εγκατάσταση επεκτάσεων βάζει ο Chrome

Εκτός από το προφανές «ηθικό» θέμα που δημιουργείται με την παράκαμψη της άδειας του χρήστη, η εγκατάσταση τέτοιων επεκτάσεων δημιουργούσε συχνά και πρακτικά προβλήματα στον browser, αφού επηρέαζε τις επιδόσεις του. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Google οι προγραμματιστές θα πρέπει πάντοτε να ρωτάνε τον χρήστη κατά την εγκατάσταση μιας επέκτασης και η συγκεκριμένη λειτουργία είναι σίγουρα καλοδεχούμενη.

Πηγή: The Chromium Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ