Το World Wide Web Consortium, η ομάδα που διαχειρίζεται την ανάπτυξη των βασικών προδιαγραφών που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο, πρότεινε νέο χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο η προδιαγραφή της HTML5 θα δοθεί ως Σύσταση έως το τέλος του 2014. Αυτό στη γλώσσα του W3C σημαίνει πως τότε θα έχουμε το πλήρες, ολοκληρωμένο πρότυπο. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το νέο προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να είναι έτοιμη η HTML 5.1.

Στο τέλος του 2012, πάντως, αναμένεται να έχουμε μια Υποψήφια Σύσταση (Candidate Recommendation) για την HTML5 , που θα αποτελεί μια πρώτη έκδοση με μόνο τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι δοκιμασμένα, σταθερά και ήδη ενσωματωμένα στις υπάρχουσες εκδόσεις των browser. Ο,τιδήποτε μη σταθερό ή αμφιλεγόμενο θα εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη προδιαγραφή, ενώ θα αφαιρεθεί επίσης και κάθε τί που είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα μεταξύ των υλοποιήσεων του κάθε browser. Η σύσταση αυτή θα αποτελέσει την βάση για την προδιαγραφή της HTML 5.0.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει να δημιουργείται η πρώτη πρόχειρη έκδοση της προδιαγραφής για την HTML 5.1, που θα περιλαμβάνει όλα όσα υπάρχουν στην HTML 5.0 συν όλα τα μη σταθερά χαρακτηριστικά που εξαιρέθηκαν. Στη συνέχεια, μέσα στο 2014 θα ακολουθηθεί μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που περιγράφηκε πιο πάνω, ώστε να δημιουργηθεί η Υποψήφια Σύσταση της HTML 5.1 και να ξεκινήσει η ανάπτυξη της πρόχειρης έκδοση της HTML 5.2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία προτυποποίησης της HTML5 δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού υπήρξαν και υπάρχουν αρκετές εντάσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα δεν ήταν καλοδεχούμενο από όλους. Μάλιστα, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η ολοκλήρωση της προδιαγραφής της HTML5 ήταν προγραμματισμένη για το 2022!

Πηγή: ars technica

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το 2014 η ολοκλήρωση της HTML 5, στο τέλος του 2016 η HTML 5.1

  1. Pingback: H HTML5 κάνει δυο σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωσή της

Comments are closed.