Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με τη συγγραφή κώδικα HTML και CSS μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να έχουν ένα εργαλείο που να τους εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε συνεχείς αποθηκεύσεις του κώδικα και ανανεώσεις της σελίδας. Το labcss.net είναι μια online εφαρμογή που απευθύνεται κυρίως σε λιγότερο έμπειρους χρήστες και τους επιτρέπει να πειραματιστούν με τον κώδικά βλέποντας απευθείας αυτό που έχουν δημιουργήσει. Κάτι σαν το Firebug, δηλαδή, αλλά προσανατολισμένο περισσότερο στη δημιουργία σελίδων από το μηδέν.

image

Το περιβάλλον χρήσης του labcss.net χωρίζεται σε 3 περιοχές: στο επάνω μέρος της κεντρικής στήλης εμφανίζεται ο κώδικας και ακριβώς από κάτω η προεπισκόπηση της σελίδας, η οποία ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο. Επιλέγοντας κάποια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία έχει ήδη δοθεί στυλ, εμφανίζονται στην αριστερή στήλη οι διαθέσιμες επιλογές τις οποίες ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει χωρίς να χρειαστεί να γράψει κώδικα.

Στη συνέχεια, αφού τελειώσει τη δουλειά του, έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει το αποτέλεσμα για να επανέλθει σε αυτό αργότερα, να το κατεβάσει τοπικά ή να το μοιραστεί με άλλους. Φτιαγμένο σε HTML5, το labcss.net είναι μια συμπαθητική προσπάθεια και δεν αποκλείεται να φανεί χρήσιμο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακόμη και σε πιο προχωρημένους χρήστες.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ