Η νέα beta έκδοση του Chrome είναι πλέον διαθέσιμη για κατέβασμα και τα νέα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει κινούνται όλα γύρω από ένα θέμα: το βίντεο. Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία δοκιμαστική έκδοση του browser της Google περιλαμβάνει μια σειρά από εργαλεία που θα βοηθήσουν τους προγραμματιστές «να μεταφέρουν την αλληλεπίδραση με τα βίντεο σε άλλο επίπεδο».

Πρώτα από όλα, ο νέος Chrome Beta περιλαμβάνει το PeerConnection, ένα API που επιτρέπει την δημιουργία δικτυακών εφαρμογών που μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις ήχου και βίντεο σε πραγματικό χρόνο, χωρίς την χρήση πρόσθετων εργαλείων. Το PeerConnection, με το getUserMedia που εγκαινιάστηκε στην προηγούμενη έκδοση του Chrome, αποτελούν τα επόμενα βήματα στο WebRTC, το νέο πρότυπο που στοχεύει να φέρει ποιοτικές επικοινωνίες με βίντεο, ήχο και δεδομένα στο διαδίκτυο.

Εάν κατεβάσατε τον Chrome Beta, μπορείτε να δοκιμάσετε το demo μιας εφαρμογής chat, ώστε να δείτε πώς μπορεί το PeerConnection να συνδυαστεί με άλλες υπάρχουσες τεχνολογίες.

Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό που φέρνει η τελευταία beta του Chrome περιλαμβάνει τη δυνατότητα υποστήριξης του “Track”, ενός νέου στοιχείου της HTML5 που επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή υποτίτλων, λεζαντών, περιγραφών, κεφαλαίων και μεταδεδομένων στα βίντεο. Με αυτό τον τρόπο δηλαδή, μπορεί κανείς να σπάσει ένα βίντεο σε κεφάλαια, να τα κάνει προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες και να βελτιώσει με διάφορους άλλους τρόπους την εμπειρία χρήσης.

Και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο σχετικό demo, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι έχετε εγκαταστήσει την beta έκδοση του Chrome.

track

Τέλος, στον browser έχει προστεθεί επίσης το MediaSource, ένα API που επιτρέπει στην αναπαραγωγή του βίντεο να προσαρμόζει την ποιότητά του ανάλογα με τις δυνατότητες του υπολογιστή και του δικτύου όπου προβάλλεται. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται το ενοχλητικό φαινόμενο του buffering και των καθυστερήσεων στην έναρξη της αναπαραγωγής. Φυσικά, και για αυτή την περίπτωση υπάρχει διαθέσιμο το σχετικό demo.

Αν είστε από τους βιαστικούς που θέλουν να δοκιμάσουν εδώ και τώρα τα νέα χαρακτηριστικά, μπορείτε να κατεβάσετε τον Chrome Beta, έχοντας πάντα υπόψη πως, ως δοκιμαστική έκδοση, ενδέχεται να μην είναι πάντοτε τόσο σταθερός. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να περιμένετε μερικές εβδομάδες μέχρι να τα δείτε να εμφανίζονται στην σταθερή έκδοση.

Πηγή: The Chromium Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ