Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών και οι ανησυχίες για το μέλλον του internet

Από τις 3 Δεκεμβρίου και για 2 εβδομάδες, έθνη από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για το Παγκόσμιο Συνέδριο Διεθνών Τηλεπικοινωνιών (WCIT), σε μια συνάντηση που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Εκεί οι κυβερνήσεις θα συζητήσουν την τροποποίηση μιας παλιάς συνθήκης που εδώ και δεκαετίες διέπει το τηλεπικοινωνιακό καθεστώς και την ροή της πληροφορίας στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για ένα συνέδριο που έχει ήδη καταφέρει να προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Ήδη η Google και η Mozilla έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως λένε, «πίσω από κλειστές πόρτες», με τις αποφάσεις να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις.

Αυτό, λέει η Google, σημαίνει πως «οι μηχανικοί, οι εταιρείες και οι άνθρωποι που έχτισαν και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου», ενώ, ομοίως, η Mozilla θεωρεί πως «το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό για τις ζωές μας για να αφήσουμε τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν τη μοίρα τους».

Για το λόγο αυτό η Google δημιούργησε το google.com/takeaction, όπου καλεί τους χρήστες να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε έναν «δωρεάν και ελεύθερο παγκόσμιο ιστό».

freeandopen

Για να ενισχύσει την θέση της, μάλιστα, επιστρατεύει τον Vint Cerf, που θεωρείται σήμερα ένας από τους «πατέρες» του internet και ο οποίος, με κείμενό του στο blog της εταιρείας, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ξεκινώντας το 1973, όταν οι συνάδελφοί μου κι εγώ προτείναμε την τεχνολογία  πάνω στην οποία βασίστηκε το διαδίκτυο, υποστηρίξαμε ένα ανοιχτό πρότυπο που θα συνδέει μαζί υπολογιστικά δίκτυα. Το ζήτημα δεν ήταν απλώς φιλοσοφικό. Ήταν και πρακτικό.

Τα πρωτόκολλά μας είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να κάνουν τα δίκτυα του διαδικτύου απαλλαγμένα από ιδιοκτησιακά δικαιώματα και συμβατά μεταξύ τους. Απέφευγαν το «κλείδωμα» και επέτρεπαν συμμετέχοντες από πολλές πηγές. Αυτή η ανοιχτότητα είναι που επιτρέπει στο διαδίκτυο να προσφέρει τόση αξία σήμερα. Επειδή δεν έχει όρια και ανήκει στους πάντες, έφερε ελευθερίες άνευ προηγουμένου σε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως: την ελευθερία να δημιουργούν και να καινοτομούν, να οργανώνουν και να επηρεάζουν, να μιλούν και ακούγονται.

Όσο για το Συνέδριο, ο Cerf αναφέρει ότι:

Κάποιες από τις προτάσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να δικαιολογήσουν τη λογοκρισία θεμιτού λόγου ή ακόμη και να κόψουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στις χώρες τους.

Αντίστοιχα, η Mozilla από την πλευρά της έχει δημιουργήσει ένα πακέτο εργαλείων και πηγών όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για το θέμα αλλά και να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό μήνυμα χρησιμοποιώντας το Popcorn Maker.

ITU[1]

Όσο για την ITU, με ανακοίνωσή της απαντά στην Google, που ξεκίνησε τον χορό των αντιδράσεων, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς περί μυστικοπάθειας και «κλειστών πορτών». Αναφέρει, μάλιστα, ότι αρκετές εταιρείες από τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα έχουν δηλώσει συμμετοχή για να παρακολουθήσουν το Συνέδριο. Θεωρεί, επίσης, πως η διαδικασία διεξαγωγής εγγυάται την διαφάνεια, ενώ συμπληρώνει πως εκτιμά ότι η αναθεώρηση της συνθήκης θα έχει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλα τα έθνη της γης.

Φυσικά, με δεδομένη την τρέχουσα κυριαρχία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του διαδικτύου, είναι δεδομένο πως οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί του επιδέχονται βελτίωση. Παρόλα αυτά, οι ιδιαιτερότητες του μέσου και η σημασία που έχει αποκτήσει για ολόκληρο τον κόσμο ίσως και να επιβάλλουν μια ευρύτερη αναθεώρηση ακόμα και του ίδιου του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις που το αφορούν.

Πηγές: Google Blog, Mozilla Blog, ITU Blog



Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ