Microsoft Windows

Όσοι έχετε την …καλή συνήθεια να ελέγχετε τις ενημερώσεις του Windows Update πριν τις εγκαταστήσετε, θα προσέξατε ίσως ότι η αναβάθμιση με κωδικό KB976902 που εμφανίστηκε στις 27 Οκτωβρίου στα Windows 7 έχει μάλλον ασαφή παρουσίαση αλλά και ανύπαρκτη αναλυτική περιγραφή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαραιτήτως πως πρόκειται για κάτι κακόβουλο. Εάν όμως ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να ξέρουν τί ακριβώς εγκαθιστά η Microsoft στον υπολογιστή σας, καλό θα ήταν να μην την εγκαταστήσετε ακόμα μέχρι να ξεκαθαριστεί το τί ακριβώς κάνει.

image

Η περιγραφή της ενημέρωσης αναφέρει μόνο πως ενεργοποιεί την δυνατότητα επιτυχούς εγκατάστασης των μελλοντικών αναβαθμίσεων σε όλες τις εκδόσεις των Windows 7 και Windows Server 2008 R2. Συνεχίζει λέγοντας πως η συγκεκριμένη αναβάθμιση ενδέχεται να απαιτείται πριν εγκατασταθούν μελλοντικές αναβαθμίσεις και ότι από τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε την KB976902, δεν υπάρχει δυνατότητα αναίρεσης, καθώς δεν θα μπορείτε να την αφαιρέσετε.

Επιλέγοντας το link More information που θα έπρεπε να οδηγεί στην πλήρη παρουσίαση της αναβάθμισης, οδηγούμαστε σε μια άδεια σελίδα που δεν εξηγεί τίποτα παραπάνω. Η μόνη ημι-επίσημη απάντηση έρχεται από το Microsoft 7 Forums, όπου αναφέρεται πως η αναβάθμιση προετοιμάζει το έδαφος για την εγκατάσταση του Service Pack 1 – όταν αυτό κυκλοφορήσει.

Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια αξιόπιστη ενημέρωση ως προς το τί …παρελκόμενες επιπτώσεις μπορεί να έχει η εγκατάσταση της αναβάθμισης. Μιας και δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες, καλό θα ήταν να περιμένετε μέχρι να μάθουμε νεότερα. Εμείς εδώ θα είμαστε για να σας κρατάμε ενήμερους για τις όποιες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, αν εσείς από την πλευρά σας γνωρίζετε κάτι παραπάνω, ενημερώστε μας…

Ενημέρωση 28/10/2010, 13:39: Υπήρξαν αναφορές – που μπορώ να επιβεβαιώσω κι εγώ – ότι η ενημέρωση ΚΒ976902 εξαφανίστηκε από τη λίστα με τις ενημερώσεις του Windows Update. Ίσως να δημοσιεύτηκε κατά λάθος και να αποσύρθηκε επειδή δεν ήταν ακόμη έτοιμη να δοθεί στο κοινό. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα σε χρήστες που πρόλαβαν να το εγκαταστήσουν. Όπως και να έχει, το …ηθικό δίδαγμα παραμένει: καλό είναι να ελέγχουμε πάντοτε τί εγκαθίσταται στο σύστημά μας.

Ενημέρωση 29/10/2010, 14:18: Το krebsonsecurity.com γράφει ότι σε επικοινωνία που είχε με τη Microsoft έλαβε απάντηση, η οποία επιβεβαιώνει ότι η αναβάθμιση αφορά πράγματι το Service Pack 1 και δημοσιεύτηκε πρόωρα κατά λάθος. Αναφέρει πως η λειτουργία της είναι να διασφαλίσει τη συμβατότητα με μελλοντικές αναβαθμίσεις, χωρίς πάντως να εξηγεί περισσότερα. Όσοι πρόλαβαν να την εγκαταστήσουν δεν θα δουν κάποια διαφορά στο σύστημά τους, ενώ δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν να την απεγκαταστήσουν (κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με system restore). Στην απάντηση αναφέρεται επίσης ότι ετοιμάζεται άρθρο με την αναλυτική περιγραφή του update.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ