Εκτός από τα γνωστά προϊόντα της, η Microsoft συχνά-πυκνά πειραματίζεται με εξειδικευμένες, μικρές εφαρμογές τις οποίες, συνήθως, διαθέτει δωρεάν. Μια από αυτές είναι και το Cliplets, που σας επιτρέπει να πάρετε μικρά κλιπάκια βίντεο και να τα μετατρέψετε σε στατικές εικόνες στις οποίες κινούνται μόνο συγκεκριμένα σημεία – κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τα, αρκετά γνωστά πλέον, cinemagraphs.

Πιο συγκεκριμένα, το Cliplets είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για Windows που ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη υποστήριξη για αυτό από τη Microsoft. Παρόλα αυτά, είναι πλήρως λειτουργικό και δεν αποκλείεται να αποτελεί ήδη τον ευκολότερο δωρεάν τρόπο για να δημιουργήσετε ένα είδος cinemagraph ακόμη και από βίντεο που έχετε τραβήξει οι ίδιοι.

Κι αυτό γιατί το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε στην εφαρμογή τη σκηνή που θέλετε να «ακινητοποιήσετε» (καλό είναι να μην είναι πολύ μεγάλη), και να επιλέξετε, χοντρικά, την περιοχή την οποία θέλετε να κινείται. Για παράδειγμα, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, όπως την βλέπετε στην εικόνα που ακολουθεί:

Microsoft Cliplet

…μας δίνει το παρακάτω αποτέλεσμα:

Εάν, μάλιστα, το περάσετε από μία εφαρμογή μετατροπής ταινιών σε κινούμενα .gif όπως αυτή του Blog gif, μπορείτε να έχετε κάτι σαν κι αυτό:

Σκίουρος

Βέβαια, το Cliplets βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και δεν διαθέτει όλες τις επιλογές που θα θέλαμε. Το βασικότερο είναι ότι δεν υποστηρίζει την εξαγωγή του αποτελέσματος σε κινούμενο .gif, παρά μόνο σε βίντεο της μορφής .mp4 και .wmv. Κατά τα άλλα, υποστηρίζει την επιλογή μεμονωμένης περιοχής ενός βίντεο, αλλά δεν είναι πρακτικό σε περιπτώσεις που η διάρκειά του είναι μεγάλη, γι’ αυτό και είναι καλύτερο να φροντίσετε να απομονώσετε από πριν το κλιπάκι που θέλετε να εισάγετε χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Windows Movie Maker ή το Avidemux.

Παρόλα αυτά, αν θέλετε να δημιουργήσετε τα δικά σας Cinemagraphs, το Cliplets είναι πιθανότατα η καλύτερη δωρεάν επιλογή σας.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ