Klout

Σε μια αλλαγή που οι άνθρωποί του χαρακτήρισαν ως τη σημαντικότερη της σύντομης ιστορίας του, το Klout κυκλοφόρησε ένα νέο, βελτιωμένο μοντέλο υπολογισμού της online επιρροής που ασκούν οι χρήστες. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν πως η υπηρεσία τους είναι πλέον περισσότερο ακριβής και αξιόπιστη από ποτέ, ενώ εξηγούν σε ένα γενικό επίπεδο τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται ο υπολογισμός. Καθώς όμως η αλλαγή προκάλεσε σημαντική πτώση στο σκορ πολλών χρηστών, δεν έλειψαν οι γκρίνιες και τα παράπονα από κάποιους που το πήραν λίγο παραπάνω σοβαρά από όσο θα έπρεπε.

Όπως εξηγεί η επίσημη ανακοίνωση του Klout, ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της επιρροής ενός χρήστη λαμβάνει υπόψη του τα εξής:

  • Πόσους ανθρώπους επηρεάζει
  • Πόσο πολύ τους επηρεάζει
  • Πόσο μεγάλη είναι, με τη σειρά τους, η επίδραση αυτών απέναντι στους δικούς τους ακολούθους

Klout score

Λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο υπολογισμού του σκορ του Klout δεν είναι, φυσικά, δυνατό να έχουμε καθώς πρόκειται για το μυστικό της εταιρείας και ενδεχόμενη αποκάλυψή του θα επέτρεπε στους χρήστες να το χειραγωγήσουν.  Αν και οι υπηρεσίες από τις οποίες αντλεί τα στοιχεία του είναι πολλές (Facebook, Twitter, Google+, WordPress.com, LinkedIn, FourSquare, Flickr, YouTube κ.α.), υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη αρκετές που θα μπορούσε να λαμβάνει υπόψη του.

Το κατά πόσο τα στοιχεία του είναι πράγματι αξιόπιστα ή όχι είναι κάτι για το οποίο έχουμε αναρωτηθεί ξανά στο παρελθόν. Αυτό πάντως που καταδεικνύει η ύπαρξή του αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν είναι ότι, πέρα από την προσωπική ματαιοδοξία του καθενός, υπάρχει έντονη – κυρίως για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του marketing – η ανάγκη να αναδυθεί κάποια στιγμή ένας αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της online επιρροής των χρηστών.

Το κατά πόσο το Klout θα καταφέρει να εξελιχθεί σε αξιόπιστο κριτή αυτής της επιρροής ή θα καταλήξει να γίνει κάτι σαν το (εντελώς αναξιόπιστο) Alexa είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Ήδη πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις μετρήσεις του, γεγονός στο οποίο εν μέρει οφείλονται και οι αντιδράσεις από χρήστες που είδαν το σκορ τους να πέφτει σημαντικά μετά τις τελευταίες αλλαγές.

Πηγή: ReadWriteWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ