Όσοι πρόλαβαν την πρώτη δεκαετία του Παγκόσμιου Ιστού, σίγουρα θα θυμούνται την Lycos. Μαζί με εταιρείες όπως η Yahoo και η Alta Vista, η Lycos μεσουράνησε την δεκαετία του 90’ ως μία από τις πρώτες μεγάλες μηχανές αναζήτησης. Ύστερα, φυσικά, ήρθε η Google και ανάγκασε, αργά ή γρήγορα, τους περισσότερους αντιπάλους της να κλείσουν, να περιθωριοποιηθούν ή να μετασχηματιστούν σε κάτι διαφορετικό.

Κάπως έτσι, η Lycos εξαγοράστηκε το 2010 από την, εξ’ Ινδίας ορμώμενη, Ybrant Digital και αυτή τη στιγμή η αρχική της σελίδα θυμίζει πύλη (portal) παλιάς κοπής – κάτι που μάλλον δεν το λες με την καλή έννοια. Επίσης, η αναζήτησή της δεν αποτελεί δικό της προϊόν αλλά παρέχεται από την Yahoo μέσω σχετικής συμφωνίας.

Αυτό το τελευταίο, πάντως, αναμένεται να αλλάξει, καθώς από ότι φαίνεται, η Lycos ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2013 τη δική της μηχανή αναζήτησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα λεγόμενα του CEO της εταιρείας, Rob Balazy, η λύση της θα διαφοροποιείται σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο ότι θα προσφέρει όλο το περιεχόμενο σε μία σελίδα, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να επισκεφθεί ένα-ένα τα μεμονωμένα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αν και το προϊόν βρίσκεται ακόμα στη φάση του σχεδιασμού και γι’ αυτό δεν αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες, στόχος είναι η συγχώνευση της ιδέας της αναζήτησης με την επιμέλεια (curation) του περιεχομένου. «Θεωρούμε πως το όφελος για τον καταναλωτή είναι τεράστιο. Αφαιρεί την διαδικασία της δοκιμής που συνεπάγονται τα συνεχόμενα κλικ πρώτα στα αποτελέσματα αναζήτησης και στη συνέχεια στο κουμπί της επιστροφής του browser», εξηγεί ο Balazy.

Άσχετα με το αν το, αρκετά ασαφές ακόμα, όραμα της εταιρείας σας πείθει, η επιστροφή της Lycos στον χώρο της αναζήτησης δεν μπορεί παρά να αποτελεί είδηση.

Πηγή: TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Η ώρα του λύκου: Επιστροφή με νέα μηχανή αναζήτησης ετοιμάζει η Lycos

Comments are closed.