Η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έχει μείνει στην ιστορία ως σύμβολο γνώσης, καθώς κατάφερε να γίνει το εκδοτικό κέντρο του γνωστού τότε κόσμου και να ξεπεράσει σε πλούτο υλικού κάθε άλλη βιβλιοθήκη της εποχής της αλλά και του παρελθόντος. Αντίστοιχη φιλοδοξία φαίνεται πως έχει και ο δημοφιλής ιστοχώρος ερωταπαντήσεων, Quora, που σύμφωνα με τον CEO του, Adam D’ Angelo, θα ήθελε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη, διαδικτυακή (και, συνεπώς, λιγότερο …εύφλεκτη) Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

«Η πλειοψηφία της ανθρώπινης γνώσης εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός διαδικτύου. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι παγιδευμένο με τη μορφή εμπειρίας στα κεφάλια των ανθρώπων ή θαμμένο σε βιβλία και έρευνες όπου πρόσβαση έχουν μόνο οι ειδικοί», θεωρεί ο D’ Angelo και εξηγεί πως στόχος του Quora είναι «να επιτρέψει σε όλους να μοιραστούν εύκολα την γνώση τους σε μια διαδικασία που θα αυξήσει δραματικά τον συνολικό όγκο της γνώσης που είναι διαθέσιμος στον κόσμο».

Μάλιστα, η σχετική ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί πως το Quora θα διευρύνει τον τρόπο παρουσίασης του περιεχομένου του, πέρα από το γνωστό πρότυπο ερώτησης / απαντήσεων: «Σήμερα το Quora αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά αυτή δεν είναι η ιδανική μορφή για όλα τα είδη της γνώσης. Άλλα πρότυπα θα προστεθούν σταδιακά, καθώς μεγαλώνουμε».

Φυσικά, το Quora δεν είναι η μόνη υπηρεσία που έχει αντίστοιχες φιλοδοξίες. Η Google περιγράφει το όραμά της λέγοντας πως θέλει «να οργανώσει την παγκόσμια πληροφορία και να την κάνει ευρύτερα προσβάσιμη και χρήσιμη», ενώ παρόμοιο ρόλο έχει, με τις δικές της ιδιαιτερότητες, και η Wikipedia.

Πηγή: Wired

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ