Τα QR codes θα μπορούσαν να αναδυθούν ως ένας νέος τρόπος για τη διασπορά ιών και κακόβουλου λογισμικού μέσα στο 2012, εκτιμά η AVG, η εταιρεία στην οποία ανήκει το γνωστό AVG Antivirus. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσε (κατεβάστε το PDF), φαίνεται πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 υπήρξε αύξηση των malware στις φορητές συσκευές, με περίπου 1 εκατομμύριο κακόβουλες επιθέσεις μέχρι στο τέλος της χρονιάς. Το 78% των επιθέσεων αυτών διανεμήθηκε μέσω εργαλείων rooting, ενώ στο «παραδοσιακό» malware οφειλόταν το 14% και σε εργαλεία hacking το υπόλοιπο 8%.

QR Code

Το ακριβές ποσοστό των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω QR codes στο τέλος του 2011 δεν έχει καταμετρηθεί. Παρόλα αυτά η AVG θεωρεί πως πρόκειται για ιδανικό μέσο διασποράς κακόβουλου λογισμικού, μιας και οι χρήστες δεν μπορούν να γνωρίζουν το πού μπορεί να οδηγεί η πληροφορία που περιλαμβάνει ένας τέτοιος κωδικός. Επίσης, το γεγονός ότι πρόκειται για σχετικά νέα τεχνολογία που μόλις έχει αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής στο ευρύ κοινό, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί από κάθε είδους επιτήδειους.

Γι’ αυτό, καλό είναι να αρχίσουμε σιγά-σιγά να προσέχουμε τί σκανάρουμε με το κινητό μας….

Πηγή: TechSpot

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Αύξηση των κακόβουλων επιθέσεων μέσω QR codes προβλέπει η AVG για το 2012

  1. Pingback: Αύξηση των κακόβουλων επιθέσεων μέσω QR codes προβλέπει η AVG για το 2012 - 30-45.gr

Comments are closed.