Επιλέγοντας ένα όνομα φιλόδοξο όσο και κάπως ασαφές, οι Evan Williams και Biz Stone, γνωστοί ως οι συνιδρυτές του Twitter αλλά και συνδημιουργοί του Blogger, θέλουν να εξερευνήσουν τα νέα όρια που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην δημοσίευση και τον διαμοιρασμό περιεχομένου. Αποτέλεσμα της αναζήτησής τους είναι το Medium, μια πλατφόρμα που θέλει να επαναπροσδιορίσει την διαδικασία της δημοσίευσης περιεχομένου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Θεωρώντας πως η επανάσταση που ξεκίνησε το Blogger (τότε Blogspot) το 1999 δεν είχε την εξέλιξη που θα περίμεναν, οι Williams και Stone πιστεύουν πως το διαδίκτυο μιμείται ακόμα έννοιες που προέρχονται από τον κόσμο των εντύπων και πως ακόμη υπάρχει αρκετό αχαρτογράφητο έδαφος. Στόχος του Medium, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι να δημιουργήσουν «από την αρχή» μια νέα πλατφόρμα που θα έχει περισσότερες δυνατότητες έκφρασης από το Twitter αλλά δεν θα είναι τόσο φορτωμένη όσο ένα blog.

Medium

Επιπλέον, αναγνωρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μέσο μόνο για να καταναλώνουν περιεχόμενο και όχι ως δημιουργοί αυτού, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξή του. Περιγράφουν, όμως, τη δημοσίευση περιεχομένου στο Medium (που ακόμη δεν είναι ανοιχτή σε όλους) ως «κομψή και εύκολη», ενώ επισημαίνουν πως οι χρήστες είναι απαλλαγμένοι από το άγχος της συστηματικής δημοσίευσης και της απόκτησης ενός δικού τους κοινού.

Αν και προς το παρόν δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη καλή εικόνα για την νέα πλατφόρμα, οι πρώτες της εικόνες δείχνουν ότι έχει πάρει στοιχεία από υπηρεσίες όπως το Tumblr, το Pinterest και το Twitter. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην εμφάνιση, ενώ λειτουργικά όλα φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από συλλογές περιεχομένου.

Οι συλλογές αυτές μπορεί να είναι ανοιχτές ή κλειστές και να περιλαμβάνουν διαφορετικού τύπου περιεχόμενο. Για παράδειγμα, η συλλογή “This Happened to Me” επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύσουν προσωπικές ιστορίες, ενώ η “When I Was a Kid” είναι μια φωτογραφική συλλογή από νοσταλγικές εικόνες. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τις δημοσιεύσεις και οι δημοφιλέστερες από αυτές εμφανίζονται στην κορυφή κάθε συλλογής.

Medium

Όπως εξηγεί η σχετική ανακοίνωση, το Medium  είναι ακόμη δουλειά υπό εξέλιξη και οι δημιουργοί του δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε όλες τις λεπτομέρειες. Αντίθετα, το βλέπουν σαν ένα πείραμα και για το λόγο αυτό καλούν τους χρήστες να συνεισφέρουν με τη γνώμη τους.

Το Medium είναι ήδη ανοιχτό και όλοι όσοι διαθέτουν λογαριασμό στο Twitter μπορούν να συνδεθούν, να διαβάσουν το περιεχόμενό του και να στείλουν τις απόψεις τους. Η δημοσίευση, αντίθετα, είναι προς το παρόν περιορισμένη μόνο σε έναν μικρό αριθμό επιλεγμένων φίλων και συγγενών των δημιουργών.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Medium: μια νέα πλατφόρμα δημοσίευσης περιεχομένου, από τους συνιδρυτές του Twitter

  1. Pingback: 7 κοινωνικά δίκτυα που θα ξεχωρίσουν το 2013

Comments are closed.