Ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα με τα οποία καταπιάνεται φέτος η Mozilla αφορά τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ανοιχτών διαδικτυακών εφαρμογών. Μετά από αρκετό καιρό ανάπτυξης, το Mozilla Marketplace είναι πλέον διαθέσιμο – έστω και σε πολύ πρώιμο στάδιο – σε όποιον ενδιαφέρεται να το δοκιμάσει και να δει τί περίπου θα πρέπει να περιμένει στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Προς το παρόν οι εφαρμογές που βρίσκονται στο Mozilla Marketplace δεν ξεπερνούν τις 200, με την πιο γνωστή από αυτές να ανήκει στο Evernote. Αν και όλοι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το κατάστημα εφαρμογών (απαιτείται προηγουμένως σύνδεση μέσω BrowserID), για την χρήση του απαιτείται ο Firefox 16 Nightly.

Όπως επισημαίνει το liliputing.com, το Mozilla Marketplace μπορεί να θεωρηθεί από διάφορες απόψεις ως η απάντηση της εταιρείας στο Chrome Web Store. Στην περίπτωση της Mozilla, όμως, οι εφαρμογές πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, καθώς εγκαθίστανται στο σύστημα του χρήστη όπως ακριβώς και τα «παραδοσιακά» προγράμματα. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως εμφανίζονται στην προσθαφαίρεση προγραμμάτων των Windows, από όπου μπορούν επίσης να απεγκατασταθούν.

Κατά το άνοιγμά τους, οι εφαρμογές ανοίγουν σε ένα ξεχωριστό παράθυρο του Firefox, απογυμνωμένο από όλα τα περιφερειακά στοιχεία του browser.

Σύμφωνα με τη Mozilla, το κέντρο εφαρμογών αναμένεται να τεθεί «σύντομα» στη διάθεση του κοινού, αν και δεν δίνεται για αυτό κάποια συγκεκριμένη προθεσμία.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Mozilla Marketplace

  1. Pingback: Οι πρώτες εικόνες από το Firefox OS Marketplace

  2. Pingback: Η Mozilla φέρνει το Firefox Marketplace στο Android

Comments are closed.