Η νέα έκδοση του WordPress είναι πλέον γεγονός και μπορείτε να πραγματοποιήσετε την αναβάθμιση στον πίνακα ελέγχου του ιστοχώρου σας. Το WordPress 3.4 “Green” (προς τιμήν του κιθαρίστα Grant Green), φέρνει πολλές ενδιαφέρουσες βελτιώσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει – τουλάχιστον για τον μέσο χρήστη – η δυνατότητα εύκολης προσαρμογής της εμφάνισης ενός θέματος, χωρίς να απαιτείται η χρήση κώδικα.

Συγκεκριμένα, πηγαίνοντας στο περιβάλλον διαχείρισης του θέματος θα βρείτε μια νέα επιλογή “Customize” που σας επιτρέπει να παραμετροποιήσετε πολλά στοιχεία του ιστοχώρου όπως τα χρώματα, την φωτογραφία της κεφαλίδας, τους τίτλους ή το στήσιμο, χωρίς να ψάχνετε σε πολλές διαφορετικές διαδρομές ή να λερώσετε τα χέρια σας με κώδικα. Μπορείτε, μάλιστα, να δείτε σε απευθείας προεπισκόπιση τις αλλαγές που πραγματοποιείτε ώστε να αποφασίστε αν τελικά θα τις κρατήσετε ή όχι.

Και το πιο σημαντικό: η απευθείας προεπισκόπηση λειτουργεί ακόμη και με θέματα που δεν έχετε ενεργοποιήσει ακόμη – κάτι που σημαίνει πως έχετε όλη την άνεση όχι μόνο να δείτε πώς θα φαίνονται οι σελίδες σας εάν εφαρμόσετε ένα νέο θέμα, αλλά και να παραμετροποιήσετε τα βασικά του χαρακτηριστικά πριν το ενεργοποιήσετε.

Wordpress 3.4

Επίσης, το WordPress 3.4 εισάγει τη δυνατότητα «ευέλικτων» κεφαλίδων – κάτι που σημαίνει πως μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας πόσο ύψος θα έχει η περιοχή του header, απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς του template.

image

Για τους συστηματικούς χρήστες του Twitter ιδιαίτερα χρήσιμη μπορεί να φανεί η δυνατότητα εύκολης ενσωμάτωσης ολόκληρων Tweets μέσα σε ένα άρθρο, επικολλώντας απλώς το link, αλλά και οι βελτιωμένες λεζάντες στις εικόνες, οι οποίες πλέον μπορούν να δεχτούν βασική μορφοποίηση και links (πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θέλετε να αποδώσετε εύσημα στον φωτογράφο).

image

Εξίσου σημαντικές, πάντως, είναι και οι αλλαγές που περιλαμβάνει το WordPress 3.4 «κάτω από το καπό», και που ενδιαφέρουν κυρίως όσους ασχολούνται πιο συστηματικά με την ανάπτυξη ιστοχώρων στην πλατφόρμα. Ίσως η πιο αξιοσημείωτη από αυτές αφορά την βελτίωση της ταχύτητας του WP_Query, που υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις, ειδικά σε ιστοχώρους με μεγάλες βάσεις.

Όσοι χρησιμοποιούν τις mobile εφαρμογές του WordPress ή προγράμματα όπως το Windows Live Writer για να δημοσιεύουν τα άρθρα τους, θα χαρούν μαθαίνοντας πως το API του XML-RPC, που επιτρέπει την διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων, έχει βελτιωθεί σημαντικά διορθώνοντας αρκετά bugs και υποστηρίζοντας, επιτέλους, ταξονομίες, custom post types και thumbnails.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Κυκλοφόρησε το WordPress 3.4, “Green”

Comments are closed.