Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ το WordCamp San Francisco 2012, μια εκδήλωση αφιερωμένη στο WordPress, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του Matt Mullenweg, δημιουργού της δημοφιλούς πλατφόρμας. Από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο του WordPress, αλλά και για την κατεύθυνση που θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία:

  • Ο μηχανισμός αξιολόγησης των πρόσθετων στο wordpress.org θα τροποποιηθεί ώστε να θυμίζει περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του αντίστοιχου της Amazon. Επίσης, θα βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι δημιουργοί των προσθέτων θα μπορούν να απαντούν στους χρήστες.
  • Υπήρξε ειδική αναφορά στο θέμα της ταχύτητας, στους παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν, καθώς και σε εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις επιδόσεις του ιστοχώρου σας (κάποια από αυτά, όπως π.χ. το P3, θα τα βρείτε εδώ).
  • To wordpress.com φορτώνει κάθε φορά 200 (!!!) plugins. Αυτό μάλλον αποδεικνύει ότι δεν είναι ο αριθμός των πρόσθετων που επηρεάζει την ταχύτητα ενός ιστοχώρου, αλλά το πόσο καλογραμμένα είναι.
  • Το WordPress 3.5 θα κυκλοφορήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 5 Δεκεμβρίου. Μαζί του θα έρχεται το Twenty Twelve, το νέο προεπιλεγμένο θέμα του WordPress. Μια πρώτη γεύση του μπορείτε να πάρετε από εδώ.
  • Η υποστήριξη για τις οθόνες υψηλής ανάλυσης (βλ. Retina) θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει.
  • Θα επιχειρηθεί αντιστοίχιση των λειτουργιών μεταξύ WordPress.com και WordPress.org, αλλά και προσπάθεια αντιμετώπισης της σύγχισης που ακόμη υπάρχει μεταξύ των χρηστών.
  • Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος από την Automattic, 20.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι βγάζουν χρήματα χάρη στο WordPress. Πέρυσι, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 13.000.
  • Το μέσο κόστος κατασκευής ενός ιστοχώρου στο WordPress κυμαίνεται μεταξύ 2.000 με 2.500 δολάρια (δηλαδή γύρω στα 1.600 – 2.000 ευρώ).
  • Το WordPress ξεκίνησε ως πλατφόρμα blogging και εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS). Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ανθρώπους του, είναι να χρησιμοποιηθεί ως μια πλατφόρμα ανάπτυξης mobile εφαρμογών. Το τί ακριβώς σημαίνει αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε στην πράξη – σίγουρα πάντως ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.
  • Στις επόμενες εκδόσεις θα δοθεί έμφαση στην διαχείριση των πολυμέσων. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε αναφορά και στα πρώτα wireframes της διαχείρισης πολυμέσων στο WordPress 3.5.
  • Ο Matt Mullenweg δήλωσε πως το πρόγραμμα που ζηλεύει περισσότερο είναι ο Chrome, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο έχει υλοποιήσει τις αυτόματες αναβαθμίσεις. Οι αυτόματες αναβαθμίσεις, μάλιστα, είναι κάτι στο οποίο θα ήθελε κάποια στιγμή να φτάσει και στο WordPress.
  • Υπήρξε επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στην δυνατότητα α λα Google Docs συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο από πολλούς διαφορετικούς συντάκτες πάνω στο ίδιο άρθρο.
  • Βασικό ζητούμενο είναι η απλότητα και η αποσυμφόρηση του περιβάλλοντος χρήσης από ο,τιδήποτε περιττό, που «υπερφορτώνει» και μπερδεύει τον χρήστη.

Εάν όλα τα παραπάνω σας κίνησαν το ενδιαφέρον, μπορείτε να παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί την ομιλία του Matt Mullenweg, αλλά και να δείτε, ακριβώς πιο κάτω, την παρουσίασή του.

Πηγή: #wcsf

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Mια ματιά στο μέλλον του WordPress

  1. Και φυσικά δεν φταίει ο αριθμός των προσθέτων για την αργή ταχύτητα φόρτωσης ενός wordpress site. Έχω κάνει αρκετές δοκιμές με περισσότερα από 120 plugins και παρατήρησα ακριβώς αυτό…..φταίει το πόσο κακογραμμένο είναι ένα Plugin και όχι το οτί είναι πολλά εγκατεστημένα plugins σε ένα wordpress site..

  2. Pingback: Έφτασε το Twenty Twelve, το νέο θέμα του Wordpress

Comments are closed.