Τα e-mail που προσπαθούν να ξεγελάσουν αφελείς χρήστες επικαλούμενα Νιγηριανούς πρίγκιπες που χρειάζονται επειγόντως τη βοήθειά μας είναι τόσο τετριμμένα που έχουν πλέον καταλήξει να αποτελούν ανέκδοτο. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να κυκλοφορούν με αρκετά μεγάλη συχνότητα, χωρίς οι δημιουργοί τους να προσπαθούν να τα κάνουν κάπως πιο πειστικά ώστε να ιντριγκάρουν, ενδεχομένως, μεγαλύτερο κοινό.

Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft, η επιμονή στο ίδιο μοτίβο έχει μια πολύ συγκεκριμένη λογική, καθώς βοηθά τους επιτήδειους να εστιάσουν καλύτερα στο κοινό που τους ενδιαφέρει – και που, τελικά, θα πέσει στην παγίδα τους. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζουν κι εκείνοι το ίδιο πρόβλημα που συναντούν πολλές τεχνολογίες εντοπισμού, και δεν είναι άλλο από τα λεγόμενα “false positives” – τις περιπτώσεις, δηλαδή, που κάποιος δείχνει αρχικά ότι «τσιμπάει» αλλά τελικά αποδεικνύεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αναλύοντας το «πρόβλημα του Νιγηριανού Πρίγκιπα», οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η πιο επικερδής στρατηγική απαιτεί τον όσο το δυνατόν ακριβέστερο διαχωρισμό των χρηστών που όντως θα ξεγελαστούν από αυτούς που τελικά θα κάνουν πίσω. Με αυτό το σκεπτικό, τα μηνύματά είναι επίτηδες τόσο εξωφρενικά, ώστε να εξασφαλίσουν πως μόνο οι πιο αφελείς από τους παραλήπτες θα μπουν στον κόπο να απαντήσουν.

Σε διαφορετική περίπτωση, εξηγεί η έρευνα, η αναλογία μεταξύ αφελών και όχι-και-τόσο-αφελών χρηστών θα ήταν τέτοια που θα καθιστούσε μη επικερδή την «επιχείρηση», αφού ο Πρίγκιπάς μας θα έπρεπε να έρθει σε επικοινωνία με πολύ περισσότερους χρήστες, ελάχιστοι εκ των οποίων θα κατέληγαν τελικά να εξαπατηθούν.

Πηγή: Microsoft Research

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Γιατί είναι πάντα Νιγηριανοί οι πρίγκιπες των e-mail;

  1. Πάντως είναι αλήθεια ότι ένα πιο πειστικό e-mail θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς ανθρώπους που ναι μεν θα ήταν επιφυλακτικοί θεωρώντας πως είναι απάτη, αλλά που θα έκαναν μια αναγνωριστική επαφή – κάτι που ο πρίγκηπας δεν θα το ήθελε με τίποτα, γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεδιαλέξει μετά τα σωστά θύματα.

  2. Pingback: Ηλεκτρονική εξαπάτηση: οι 4 διάδοχοι του Νιγηριανού Πρίγκιπα

Comments are closed.