Η Opera κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα τη νέα έκδοση του browser της για επιτραπέζιους υπολογιστές, φέρνοντας μια σειρά από αξιόλογες βελτιώσεις. Αυτό που ξεχωρίζει στον Opera 12.10 είναι η υποστήριξη του πρωτοκόλλου SPDY, που βελτιώνει την ταχύτητα φόρτωσης https ιστοσελίδων, αλλά και η προεπιλεγμένη ενεργοποίηση του WebSocket APΙ που βελτιώνει τις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ server και ιστοχώρων.

Επιπλέον, η τελευταία έκδοση του browser δίνει στους προγραμματιστές την δυνατότητα να δημιουργήσουν πιο ισχυρές επεκτάσεις, φέρνοντας υποστήριξη για μια σειρά από νέα API που επεκτείνουν τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης των εφαρμογών με τον browser. Στην ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Opera τονίζει ιδιαίτερα τις νέες επεκτάσεις των Facebook, Twitter, StumbleUpon, Pinterest, Readability, Gmail, Google Calendar και TED για την αρχική οθόνη του Speed Dial.

Τέλος, ο Opera 12.10 φέρνει βελτιώσεις τόσο για συσκευές αφής με Windows 8 (χωρίς, πάντως, να έχει αναπτύξει ακόμη ειδική έκδοση για το νέο περιβάλλον του λειτουργικού), όσο και για το OS X Mountain Lion, όπου υποστηρίζεται πλέον η οθόνη Retina, το Κέντρο Ειδοποιήσεων και οι εγγενείς λειτουργίες διαμοιρασμού του λειτουργικού της Apple.

Η τελευταία έκδοση του Opera είναι ήδη διαθέσιμη για κατέβασμα για Mac, Windows, Linux and FreeBSD.

Πηγή: TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

4 thoughts on “Opera 12.10 με SPDY, ισχυρότερες επεκτάσεις και βελτιώσεις για Win 8 και OS X

  1. Από άποψη προεγκατεστημένων (χωρίς, δηλαδή, την ανάγκη τρίτων plugins ή επεκτάσεων) δυνατοτήτων, είναι ίσως ο πιο πλούσιος browser. Έχει βέβαια και κάποιες ιδιοτροπίες, αλλά νομίζω πως ο βασικός λόγος που δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει το μερίδιο αγοράς που θα μπορούσε, ήταν γιατί εχασε την ευκαιρία του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ακόμα ψάχναμε για σοβαρή εναλλακτική στον Internet Explorer και ο Firefox ήταν ακόμα σε δοκιμαστική φάση. Τότε ο Opera ήταν ήδη ένας πολύ καλός browser αλλά αντί να διατίθεται εντελώς δωρεάν είχε επιλέξει να κυκλοφορεί την δωρεάν του έκδοση με διαφημίσεις, πράγμα που αποθάρρυνε πολλούς από το να τον κατεβάσουν και αποδείχτηκε, κατά τη γνώμη μου, κρίσιμο στρατηγικό λάθος.

Comments are closed.