Orkut

Το Orkut υπήρξε η πρώτη απόπειρα της Google να δημιουργήσει μία υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και εκτός από …ξεχασμένη, είναι μάλλον αποτυχημένη – εκτός αν είστε από τη Βραζιλία, όπου για κάποιο λόγο παραμένει δημοφιλέστατο. Αυτή την εβδομάδα, όμως, κατάφερε να κάνει το όνομά του να ακουστεί δύο φορές και στον υπόλοιπο κόσμο: η πρώτη, γιατί το Facebook κατάφερε επιτέλους να το ξεπεράσει και να γίνει το πρώτο κοινωνικό δίκτυο της Βραζιλίας, και η δεύτερη γιατί η Google θυμήθηκε να του χαρίσει μια εφαρμογή για το iOS, μετά από 6 χρόνια λειτουργίας.

Το Orkut, φυσικά, διαθέτει ήδη εφαρμογή για Android, και με την αντίστοιχη για το iOS φαίνεται πως θέλει να κρατήσει το κοινό που έχει αποκτήσει στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Orkut iOS app

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι παρά την ύπαρξη του Google+, η Google δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει το Orkut, τη διαχείριση του οποίου έχει μεταφέρει σε θυγατρική της στη Βραζιλία. Για παράδειγμα, δεν παραπέμπει τους χρήστες του να μετακομίσουν στο Google+, ενώ και η ίδια η υπηρεσία έχει υποστεί επανασχεδιασμό όπου έχουν προστεθεί νέες λειτουργίες.

Το Orkut υπήρξε εδώ και χρόνια το Νο1 κοινωνικό δίκτυο στη Βραζιλία, συνεχίζοντας μάλιστα την ανοδική του πορεία ακόμη και το 2011, οπότε και έφτασε τα 34,4 εκατομμύρια χρήστες με άνοδο 5% σε σχέση με το 2010. Το Facebook, βέβαια, από την άλλη, είχε τον τελευταίο χρόνο εντυπωσιακότατη αύξηση της δημοτικότητάς του στη χώρα του καφέ, που έφτασε το 192% και το έκανε να κλείσει το 2011 με 36 εκ. χρήστες.

Τα κοινωνικά δίκτυα στη Βραζιλία κατά το 2010-2011

Πηγή: TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ