Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές αξιόλογες εφαρμογές συγχρονισμού δεδομένων όπως το SugarSync ή το Box.net, μπορεί Microsoft, Apple, και Canonical να έχουν κυκλοφορήσει τις δικές τους λύσεις με τα SkyDrive, iCloud και Ubuntu One αντίστοιχα, κανείς τους ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να φτάσει το Dropbox, που παραμένει ο βασικός πρωταγωνιστής σε μια αγορά που το ίδιο δημιούργησε. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα χώρο όπου ο ανταγωνισμός συνεχώς αυξάνεται, με νέες ανάγκες να ζητούν καινούριες λύσεις. Αυτό αποδεικνύει η είσοδος του ownCloud, μιας open source πρότασης που έρχεται με αρκετά ενδιαφέρουσες συστάσεις.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το ownCloud δεν είναι ακόμα έτοιμο για χρήση από το ευρύ κοινό (κάτι τέτοιο προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο του 2012). Δεν διαθέτει ακόμα εφαρμογές για Windows, Mac OS X, iOS ή Android και βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη. Ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε μαζί του από τώρα είναι γιατί υπόσχεται να συνδυάσει αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα χαρακτηριστικά του ανταγωνισμού, δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη ευελιξία τους χρήστες του. Πιο συγκεκριμένα, δύο είναι κυρίως τα σημεία που αξίζει να προσέξουμε στο ownCloud:

  • Η εφαρμογή δεν συγχρονίζει μεταξύ διαφορετικών συσκευών μόνο αρχεία (αν και το κάνει και αυτό), αλλά και επαφές, ημερολόγια, σελιδοδείκτες. Επίσης, διαθέτει  λειτουργίες για streaming μουσικής.
  • Ο χρήστης είναι εκείνος που επιλέγει το πού θα πραγματοποιηθεί η φιλοξενία των αρχείων. Έτσι, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το (πολύ φτηνό) Amazon S3, τον αποθηκευτικό χώρο που του προσφέρει η Google ή κάποια άλλη υπηρεσία, αλλά ακόμα και τον δικό του server.

ownCloud

Είναι προφανές πως το ownCloud δεν απευθύνεται τόσο στον μέσο χρήστη όσο σε εταιρείες αλλά και σε αυτούς που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων τους, όχι μόνο για να προστατεύσουν καλύτερα τα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και για να ρυθμίσουν μόνοι τους την διαθέσιμη χωρητικότητα.

Ασφαλώς, το γεγονός ότι το ownCloud είναι open source σημαίνει πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε χωρίς να δεσμεύεται από τους όρους χρήσης κάποιας εταιρείας ή να πρέπει να την πληρώσει για μερικά επιπλέον GB αποθηκευτικού χώρου. Επίσης, μπορεί αν θέλει να συνεχίσει μόνος του την ανάπτυξή του, προσαρμόζοντάς το στις συγκεκριμένες ανάγκες του, χωρίς να δεσμεύεται από το χρονοδιάγραμμα κάποιου τρίτου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από το ownCloud βρίσκεται ο Frank Karlitschek, που ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη του KDE Project, ενώ το εγχείρημα κατάφερε να δεχτεί πρόσφατα σημαντική οικονομική ενίσχυση από την εταιρεία General Catalyst, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθεί το ακριβές ποσό.

Προς το παρόν το ownCloud είναι διαθέσιμο μόνο με τη μορφή online Demo, όπου μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από το περιβάλλον χρήσης του. Εάν γνωρίζετε τί κάνετε, βέβαια, μπορείτε να το κατεβάσετε από τώρα και να το δοκιμάσετε στον δικό σας server. Κατά τα άλλα, μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν λίγοι μήνες μέχρι να ξανακούσουμε νέα του.

Σίγουρα όμως το κρατάμε στα υπ’ όψιν παρακολουθώντας την εξέλιξή του, μιας και δείχνει να έχει ενδιαφέρουσες προοπτικές.

Πηγή: ReadWriteWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ