PicPick Τα τελευταία δύο χρόνια είχα βολευτεί με το εξαιρετικό FastStone Capture 5.3 για τη λήψη screenshots στα Windows. Είναι μάλιστα τόσο απλό και αποτελεσματικό σε αυτό που κάνει, που δεν είχα ασχοληθεί με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης ούτε ακόμη κι όταν κάποια στιγμή έπαψε να είναι δωρεάν και έγινε Shareware.

Πρόσφατα όμως έτυχε να δοκιμάσω το PicPick, το οποίο κέρδισε την προσοχή μου και κλόνισε την πίστη μου στο FSCapture. Το PicPick είναι μια πολύ πρακτική εφαρμογή που η βασική της λειτουργία είναι να παίρνει screenshots της οθόνης σας, έρχεται, ωστόσο, με μερικά επιπλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Πιο αναλυτικά, οι δυνατότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

  • picpick Δυνατότητα λήψης screenshots. Όπως και στο FSCapture έτσι και εδώ, μπορείτε να “φωτογραφήσετε” μόνο εικόνα και όχι βίντεο και οι επιλογές περιλαμβάνουν: 1. screenshot ολόκληρης της οθόνης (με υποστήριξη dual monitor), 2. μόνο του ενεργού παραθύρου, 3. ενός ολόκληρου παραθύρου, με όλα τα περιεχόμενα που εμφανίζει ακόμη κι αν χρειάζεται scroll, 4. συγκεκριμένη περιοχή που θα επιλέξει ο χρήστης, 5. ελεύθερη (freehand) επιλογή.
  • Image editor για γρήγορη επεξεργασία του screenshot. Πάνω-κάτω οι επιλογές του μοιάζουν με αυτές του FSCapture, ίσως όμως εδώ να είναι λίγο πλουσιότερες. Οπτικά μοιάζει με το MS Paint των Windows 7 (με τα ribbons), μόνο που μπορεί να κάνει σίγουρα περισσότερα. Περιλαμβάνει όλα τα βασικά για τη γρήγορη επεξεργασία μιας εικόνας: crop, περιστροφή, αλλαγή μεγέθους, ρύθμιση φωτεινότητας και αντίθεσης, προσθήκη πλαισίου και άλλων εφέ, επισήμανση συγκεκριμένων περιοχών και προσθήκη κειμένου κ.α.
  • Επιλογέας χρωμάτων (color picker) και παλέτα χρωμάτων (color palette). Ειδικά το πρώτο πρόκειται για πολύ χρήσιμη δυνατότητα, αφού μπορείτε να επιλέξετε εύκολα οποιοδήποτε χρώμα σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης σας.
  • Χάρακας (pixel ruler). Επίσης κάτι που βρήκα αρκετά χρήσιμο.
  • Μοιρογνωμόνιο (protractor). Δεν ξέρω σε ποιον θα χρησιμεύσει, αλλά το βρήκα ενδιαφέρον. Ίσως πάει σετάκι με το χάρακα 😛
  • Εφαρμογή για τη μέτρηση του ύψους και του μήκους συγκεκριμένων επιφανειών στην οθόνη σας (Crosshair).
  • Μεγεθυντικό φακό.
  • Απευθείας ζωγραφική πάνω στην οθόνη (Whiteboard). Ουσιαστικά μπορείτε να ζωγραφίσετε κάποια βασικά σχήματα πάνω στην οθόνη και στη συνέχεια να πάρετε το screenshot. Πρόκειται για επιλογή που μάλλον με αφήνει αδιάφορο, ωστόσο κάποιοι μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν.

Το PicPick διατίθεται και σε portable έκδοση και αν πρέπει να βρω κάτι που μου λείπει σε σχέση με το FSCapture είναι ότι δεν έχει τις επιλογές για λήψη screenshot απευθείας στο βασικό μενού, αλλά τις εμφανίζει σε δεύτερο επίπεδο, κάτω από το “Screen Capture” (σε αναγκάζει, δηλαδή, για ένα κλικ παραπάνω). Από την άλλη, βέβαια, είναι σίγουρα η καλύτερη δωρεάν λύση που έχω βρει μέχρι στιγμής και συνεχίζει να αναπτύσσεται (δεδομένου ότι το δωρεάν FSCapture έχει “παγώσει” στην έκδοση 5.3).

Το αν θα προτιμήσετε την απλότητα του FSCapture 5.3 ή τον πλούτο των επιλογών του PicPick είναι δική σας απόφαση. Αν πάντως ψάχνεστε στο συγκεκριμένο τομέα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό αυτό πολυεργαλείο.

» Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα που αφορούν το PicPick και τις αναβαθμίσεις του

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://picpick.wiziple.net/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ