Λέγεται PlaceRaider και το Mashable το περιγράφει, όχι άδικα, ως το πιο τρομακτικό κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να πλήξει το κινητό σας τηλέφωνο. Ο λόγος; Ανήκοντας στην κατηγορία των «οπτικών malware», το PlaceRaider χρησιμοποιεί την κάμερα, το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο του κινητού προκειμένου να ανασυνθέσει ολόκληρα γραφεία και δωμάτια των θυμάτων του.

Πιο συγκεκριμένα, το malware τρέχει στο παρασκήνιο σε οποιοδήποτε κινητό χρησιμοποιεί Android 2.3 ή νεότερο και κρύβεται σε μια εφαρμογή λήψης φωτογραφιών που του δίνει όλα τα απαραίτητα δικαιώματα για να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα και να ανεβάσει φωτογραφίες. Αφού εγκατασταθεί, αρχίζει να τραβά σιωπηλά (αφού προηγουμένως κλείνει τον ήχο που ακούγεται κανονικά κατά την λήψη) τυχαίες φωτογραφίες που περιλαμβάνουν την ώρα, την τοποθεσία και τον προσανατολισμό του τηλεφώνου.

Με το που θα τραβήξει τις φωτογραφίες του, το PlaceRaider χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους που τις φιλτράρουν ώστε να ξεφορτωθεί τις σκοτεινές ή θολές εικόνες και να ανεβάσει, στη συνέχεια, τις αποδεκτές σε έναν κεντρικό server. Καθώς οι φωτογραφίες ανεβαίνουν εκεί, ενώνονται όλες μαζί δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του χώρου στον οποίο τραβήχτηκαν. Αυτός που έχει, δηλαδή, τον έλεγχο του server μπορεί για παράδειγμα να δει μια πλήρη απεικόνιση του δωματίου του θύματος.

Ευτυχώς, όμως, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε να ψάχνετε πανικόβλητοι το κινητό σας προσπαθώντας να εντοπίσετε ύποπτα ίχνη. Κι αυτό γιατί το PlaceRaider δεν κυκλοφορεί «ελεύθερο», αλλά σχεδιάστηκε στα πλαίσια ακαδημαϊκής εργασίας από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (χμ, τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως να αρχίσουμε να ανησυχούμε;).

Πηγή: Fast Company, via Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ