Με το να χαρακτηρίσεις το PressWork ως ένα απλό template για το WordPress σίγουρα το αδικείς, αφού είναι πολύ περισσότερα: πρόκειται για ένα ολόκληρο περιβάλλον εργασίας σε HTML5 που σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε την εμφάνιση των ιστοσελίδων σας απευθείας από το frontend (αυτό, δηλαδή, που βλέπει και ο τελικός χρήστης), χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στο περιβάλλον διαχείρισης και να λερώσετε τα χέρια σας με κώδικα. Οι αλλαγές γίνονται με drag and drop και απλές ρυθμίσεις και σας επιτρέπουν να τροποποιήσετε τα χρώματα, τα μεγέθη και τα λογότυπα, να μετακινήσετε στοιχεία ή ακόμη και να ενσωματώσετε Web Fonts γραμματοσειρές.

image

Η εγκατάσταση του PressWork δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή ενός οποιουδήποτε θέματος. Αφού το ενεργοποιήσετε, όμως, μεταφέρεστε στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου σας, η οποία πλέον περιλαμβάνει στο αριστερό της άκρο την εργαλειοθήκη (Toolbox) του θέματος. Εκεί θα δείτε 5 κουμπιά (και ένα έκτο, που αποθηκεύει τις αλλαγές) που αφορούν τα εξής:

  • PressWork Settings. Οι γενικές ρυθμίσεις του Presswork
  • Layout. Η γενική εμφάνιση της σελίδας. Εδώ μπορείτε να τροποποιήσετε το μέγεθος των στηλών, να αλλάξετε το λογότυπο και να προσθέσετε επιπλέον στοιχεία όπως μπάρες πλοήγησης, περιοχές που θα εμφανίζουν widgets κ.α.
  • Colors. Εδώ μπορείτε να τροποποιήσετε τα χρώματα σε όλα τα βασικά στοιχεία του ιστοχώρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μπορείτε να τροποποιήσετε όχι μόνο το χρώμα των links, αλλά και το hover τους – το χρώμα, δηλαδή, στο οποίο θα μετατρέπονται όταν μεταφερθεί ο κέρσορας επάνω τους.
  • Fonts. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του PressWork, αφού σας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσετε μια μεγάλη γκάμα γραμματοσειρών, που αντλούνται από το Web Fonts της Google.
  • Social. Του δίνετε το όνομα των σελίδων σας σε Facebook, Twitter, Flickr και LinkedIn και προσθέτει αυτόματα κουμπιά που οδηγούν σε αυτές. Βέβαια, θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερο αν, για παράδειγμα, σας επέτρεπε να ενσωματώσετε απευθείας κουμπιά Facebook Like, Tweet κλπ.

image

Για να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων του PressWork, αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί. Ασφαλώς, εάν ασχολείστε επαγγελματικά με την ανάπτυξη ιστοχώρων σε WordPress ενδεχομένως να το βρείτε περιοριστικό. Οι λιγότερο έμπειροι, ωστόσο, μάλλον θα ενθουσιαστείτε από τις δυνατότητες που προσφέρει γι’ αυτό και αξίζει σίγουρα να το κατεβάσετε, έστω και για μια απλή δοκιμή.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “PressWork: Κάτι παραπάνω από ακόμη ένα WordPress template

Comments are closed.