Ενώ οι υπηρεσίες μέσω των οποίων μπορεί κανείς να μοιραστεί στα γρήγορα εικόνες, κείμενο ή ακόμα και βίντεο είναι πολλές, ο ήχος αυτός καθαυτός, όταν δεν πρόκειται για μουσικό κομμάτι, πάντοτε ήταν λιγάκι παραμελημένος στον κόσμο του διαδικτύου. Το QWiPS (πρώην Blurts) είναι μια υπηρεσία που φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργήσουν πολύ εύκολα και με τον ελάχιστο δυνατό κόπο σύντομα ηχητικά κομμάτια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να τα μοιράσουν με όποιον τρόπο θέλουν.

image

Το κάθε κλιπάκι του QWiPS μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 δευτερόλεπτα και για την ηχογράφησή του χρειάζεται απλώς να επισκεφθείτε το qwips.com και να πατήσετε το μεγάλο κουμπί “Record” poυ βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

image

Αφού δημιουργήσετε την ηχογράφηση, μπορείτε να της δώσετε μια περιγραφή, να την επισημάνετε ως δημόσια και να την μοιραστείτε σε όλα τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα. Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανώνυμα, ωστόσο εάν θέλετε να κρατήσετε αρχείο με τις ηχογραφήσεις σας θα πρέπει, προφανώς, να πραγματοποιήσετε δωρεάν εγγραφή.

image

Οι δημιουργοί του QWiPS φρόντισαν να δημοσιεύσουν το API της εφαρμογής, ώστε να δώσουν στους webmasters τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν με διάφορους τρόπους στις ιστοσελίδες τους, ακόμη και ενσωματώνοντας το στον ίδιο τον μηχανισμό σχολιασμού.

image

Προς το παρόν το QWiPS διαθέτει μόνο την online έκδοση, μέσα στον Οκτώβριο ωστόσο θα κυκλοφορήσει η εφαρμογή για το iPhone ενώ σύντομα αναμένονται και υποστήριξη για Android, Blackberry και άλλες mobile πλατφόρμες.

Ασφαλώς, το QWiPS δεν έχει τις δυνατότητες του SoundCloud, όταν όμως αποκτήσει mobile υποστήριξη ίσως αποτελέσει μια καλή λύση για τον εύκολο διαμοιρασμό σύντομων ηχητικών αποσπασμάτων. Αν μη τι άλλο, ως υπηρεσία δείχνει αξιόλογη και κάνει αυτό που υπόσχεται. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο η ανάγκη που καλύπτει είναι τόσο μεγάλη ώστε να μπορέσει να βρει απήχηση σε ένα σεβαστό πλήθος χρηστών.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ