Όταν στις αρχές του 2011 το Facebook ανακοίνωνε τον δικό του μηχανισμό σχολιασμού για ενσωμάτωση σε ιστοχώρους, το δημοφιλές τεχνολογικό website, TechCrunch, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να το χρησιμοποιήσουν.  Ως βασικός λόγος προβλήθηκε το γεγονός ότι τα επώνυμα σχόλια του Facebook θα μείωναν το φαινόμενο του τρόλινγκ – την δημοσίευση, δηλαδή, προκλητικών ή ενοχλητικών μηνυμάτων που δεν συνεισφέρουν τίποτα στην συζήτηση.

Φαίνεται, όμως, πως τελικά έπεσαν θύμα αυτού που περιγράφει πολύ εύστοχα η γνωστή φράση «πρόσεξε τί εύχεσαι γιατί μπορεί να το πάθεις». Έτσι, πράγματι ο αριθμός των τρολ μειώθηκε σημαντικά, αλλά μαζί με αυτά μειώθηκε και η γενικότερη συμμετοχή των χρηστών. Αξίζει, όμως, να δούμε πώς το περιγράφει το ίδιο το TechCrunch:

Χρησιμοποιήσαμε το Facebook Comments σε μια προσπάθεια να σιγήσουμε τα τρολ – αφαιρώντας την ανωνυμία τους. Αλλά τελικά ανακαλύψαμε ότι η αντί-τρολ τακτική μας παραήταν αποτελεσματική. Οι νταήδες και οι εξυπνάκηδες εγκατέλειψαν τα σχόλιά μας, αλλά το ίδιο έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι. (…)

Ειλικρινά, το πείραμά μας με το Facebook Comments κράτησε υπερβολικά πολύ και μας κόστισε. Σίγουρα τα σχόλια του Facebook έφεραν επιπλέον κίνηση στον ιστοχώρο, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών μας είναι ξεκάθαρο ότι δεν πιστεύουν πως αξίζει τον κόπο να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα.

Και θέλουμε τους σχολιαστές μας πίσω.

Έτσι, από τις 22 Ιανουαρίου 2013 το TechCrunch ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το Livefyre για τα σχόλιά του. Με την πολύ καλή ενσωμάτωση των κοινωνικών δικτύων, την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο αλλά και το γεγονός ότι επιτρέπει – έστω και με μερικά κλικ παραπάνω – τα ανώνυμα σχόλια, το Livefyre αποτελεί μια απόλυτα αξιόπιστη και πλούσια σε δυνατότητες λύση (μπορείτε να το δοκιμάσετε στην πράξη και σε αυτήν εδώ τη σελίδα, καθώς το χρησιμοποιεί και το Freeweird).

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι με το Livefyre τα σχόλιά σου σου ανήκουν. Πράγματι, αν και το TechCrunch δεν θίγει καθόλου το συγκεκριμένο θέμα, ένα μεγάλο πρόβλημα του Facebook Comments είναι ότι τα σχόλια που γίνονται στον ιστοχώρο σου ανήκουν στο Facebook και όχι σε εσένα. Έτσι, ενώ τα καινούρια σχόλια του TechCrunch τρέχουν στο Livefyre, τα παλαιότερα βλέπουμε να διατηρούν ακόμη το Facebook Comments, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς (εκτός μόνο αν τα αφαιρέσει τελείως).

Η περίπτωση του TechCrunch είναι ένα καλό παράδειγμα του γιατί δεν πρέπει να στηριζόμαστε τόσο πολύ στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης για βασικές λειτουργικότητες του ιστοχώρου μας. Επίσης, από μια άλλη οπτική, δείχνει ότι η ανάγκη για ανωνυμία εξακολουθεί να έχει σημασία ακόμα και στην εποχή του Facebook.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ