Αν υπάρχει ένα σημείο όπου το Dropbox υστερεί απέναντι στους δύο μεγάλους ανταγωνιστές του, το SkyDrive και το Google Drive, είναι ότι δεν επιτρέπει στην online έκδοσή του, το απευθείας άνοιγμα και την επεξεργασία αρχείων. Θέλοντας να καλύψει, εν μέρει, το χαμένο έδαφος, ανακοίνωσε μια ιδιαίτερα σημαντική νέα λειτουργία, που επιτρέπει την γρήγορη προεπισκόπηση εγγράφων, χωρίς ο χρήστης να είναι υποχρεωμένος να τα κατεβάσει τοπικά.

Πρόκειται για το Quick Preview που, με εξαίρεση τα αρχεία Excel, προσφέρει υποστήριξη για όλες σχεδόν τις δημοφιλείς μορφές αρχείων, μεταξύ των οποίων τα .doc και .docx (Word), PDF και PowerPoint. Η νέα λειτουργία θα ξεκινήσει να ενεργοποιείται σταδιακά σε όλους χρήστες μέσα στους επόμενους μήνες.

dropbox-pdf-verge-560[1]

Παράλληλα, το Dropbox εξέφρασε την πρόθεσή του να ξεφύγει από τον κλασικό τρόπο οργάνωσης των εγγράφων σε φακέλους που αποτελεί το κυρίαρχο παράδειγμα τα τελευταία χρόνια, και να στραφεί προς μια διαφορετική λογική όπου κεντρικό ρόλο παίζει το ίδιο το περιεχόμενο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εφαρμογής, στόχος είναι να πάψει το Dropbox να αντιμετωπίζει τα δεδομένα ως «αρχεία» και να τα δει περισσότερο ως «περιεχόμενο του χρήστη». Για τον λόγο αυτό εγκαινιάζει έναν νέο τρόπο οργάνωσης των φωτογραφιών, όπου παρουσιάζει σε έναν κεντρικό χώρο όλες τις φωτογραφίες του χρήστη, ανεξάρτητα από τον φάκελο στον οποίο έχουν αποθηκευτεί. Το νέο αυτό άλμπουμ θα γίνει σταδιακά διαθέσιμο στην online έκδοση του Dropbox, ενώ ήδη υπάρχει στην εφαρμογή για Android και θα ενσωματωθεί αργότερα και στην αντίστοιχη για iOS.

dropbox-photo-tab[1]

Η λογική δεν είναι, φυσικά, καινούρια, αφού παρόμοιο τρόπο οργάνωσης έχουμε ήδη δει να χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια η εφαρμογή του Picasa. Δείχνει, παρόλα αυτά, την πρόθεση του Dropbox να δώσει μεγάλη σημασία στην online έκδοση και στις mobile εφαρμογές του – ίσως γιατί η εφαρμογή για desktop είναι πλήρης και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες βελτιώσεις, ίσως όμως και γιατί θεωρεί πως εκεί πρέπει να ποντάρει αν θέλει να παραμείνει στην πρώτη θέση των εφαρμογών αποθήκευσης και συγχρονισμού δεδομένων μεταξύ διαφορετικών συσκευών.

Πηγές: TechCrunch, The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το Dropbox φέρνει προεπισκόπηση αρχείων και καλύτερη οργάνωση των φωτογραφιών

  1. Pingback: Οι εφαρμογές τρίτων σημείο-κλειδί για το μέλλον του Dropbox

Comments are closed.