Πρόσφατα έκανα τη μεγάλη στροφή κι αποφάσισα να εγκαταστήσω στο Dell Inspiron 1520 μου το Ubuntu ως μοναδικό λειτουργικό. Ένα σημαντικό πρόβλημα που συνάντησα, ήταν ότι δεν ήξερα πως να ρυθμίσω το touchpad ώστε να μην πατιέται κατά λάθος την ώρα που πληκτρολογώ. Στα Windows τα πράγματα ήταν αρκετά εύκολα, καθώς το μόνο που χρειαζόταν ήταν η εγκατάσταση των σχετικών drivers. Στο Ubuntu όμως τα πράγματα ήταν φαινομενικά πιο πολύπλοκα, μιας και drivers δεν υπήρχαν. Παρόλα αυτά, η λύση τελικά είναι μάλλον απλή και την παραθέτω βήμα-βήμα για οποιονδήποτε τη χρειαστεί:

  1. Ανοίξτε ως root το αρχείο /etc/X11/xorg.conf και προσθέστε στο “Input Device” του Synaptic Touchpad την εξής γραμμή (προσοχή στο copy-paste – Καλύτερα να το γράψετε με το χέρι. Εγώ την πάτησα και έβαλα λάθος “αυτάκια” και μετά δεν μπορούσα να ξαναμπώ σε γραφικό περιβάλλον – μου πήρε μισή ώρα μέχρι να βρω πώς θα το επαναφέρω):
    Option  “SHMConfig” “on”
  2. Πατάμε save και κάνουμε επανεκκίνηση του xserver με ctrl-alt-backspace
  3. Ανοίγουμε το τερματικό και δίνουμε syndaemon -t -d
  4. Τέλος, από το System/Preferences/Session, βάζουμε το syndaemon -t -d ώστε να ξεκινάει μετά από κάθε login και να μη χρειάζεται να το τρέχουμε κάθε φορά χειροκίνητα.

Όπως έγραψα και παραπάνω, το λάπτοπ μου είναι dell inspiron 1520, αλλά υποθέτω πως η ρύθμιση θα λειτουργεί παντού. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει είναι να απενεργοποιεί για 2 δευτερόλεπτα το tap (click) του touchpad και το scroll όταν αναγνωρίζει δραστηριότητα στο πληκτρολόγιο.

Πηγή: http://ubuntu.wordpress.com/2006/09/20/disable-touchpad-temporarily-when-typing/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ