Εντάξει, για τα Windows υπάρχει το εξαιρετικό AVIAddXSub, πώς μπορεί κανείς όμως να ενσωματώσει hardcoded υπότιτλους σε ένα .avi αρχείο σε Linux και συγκεκριμένα στο Ubuntu; Η απάντηση είναι κι εδώ πολύ απλή, φτάνει να την βρεις κάπου :P).

Το μόνο που χρειάζεται, είναι να ανοίξουμε το τερματικό στον φάκελο στον οποίο έχουμε αποθηκεύσει το βίντεο και το αρχείο των υποτίτλων και να δώσουμε το εξής:

mencoder -oac copy -ovc lavc -ffourcc DX50 -subcp iso8859-7 -subfont-text-scale 3 -font /usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSerif.ttf -sub “movie.srt” -o “moviewithsubs.avi” “movie.avi”

Μιας και είμαι κι εγώ πρωτάρης στο Linux, δεν θα επιχειρήσω να εξηγήσω την εντολή. Αυτό που πρέπει όμως να προσέξετε είναι το εξής:

  1. Στο “movie.srt” θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη λέξη movie με το όνομα που έχει το αρχείο των υποτίτλων σας
  2. Ομοίως, στο “movie.avi” θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη λέξη movie με το όνομα που έχει το αρχείο .avi
  3. Τέλος, στο “moviewithsubs.avi” θα πρέπει να δηλώσετε το όνομα που θα έχει το νέο αρχείο που θα δημιουργηθεί (με τους ενσωματωμένους πλέον υπότιτλους) και μπορεί να είναι οτιδήποτε εσείς επιθυμείτε

Και μερικές επιπλέον διευκρινίσεις:

  1. Το iso8859-7 υποδηλώνει ότι η κωδικοποίηση (encoding) των υποτίτλων είναι στα ελληνικά.
  2. Το -subfont-text-scale 3 υποδηλώνει το μέγεθος που θα έχουν οι υπότιτλοι. Αυξάνοντας τον αριθμό αυξάνεται, εννοείται, το μέγεθος των γραμμάτων.
  3. Το -font /usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSerif.ttf υποδηλώνει την γραμματοσειρά. Εάν θέλετε να την αλλάξετε, αντικαταστήστε την ήδη υπάρχουσα διαδρομή με αυτή που επιθυμείτε.

Όπως καταλαβαίνετε, η διαδικασία είναι πανεύκολη, αρκετά γρήγορη (δεν πρέπει να πήρε πάνω από 10-15 λεπτά) και νομίζω πως τα αποτελέσματα είναι απόλυτα αξιόπιστα, καθώς οι υπότιτλοι “γράφονται” πάνω στην εικόνα, που σημαίνει πως όταν βάλετε το βίντεο στον επιτραπέζιο player δεν θα χρειαστεί να επιλέξετε την εμφάνιση υποτίτλων (διαδικασία που καμιά φορά μπορεί να είναι προβληματική).

Πηγή: https://forum.hellug.gr/index.php?topic=1493.msg12346#msg12346

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Ubuntu: Ενσωματώστε υπότιτλους σε αρχείο .avi

  1. Χιλια ευχαριστώ. Με έσωσες. Παιδευόμουν με τις ώρες με το DEVEDE. Πολύ καλύτερη δική σου λύση!!!!

Comments are closed.