Αποδεκτή από το W3C (World Wide Web Consortium) έγινε η πρόταση της Adobe για το CSS Shaders, ένα πακέτο φίλτρων που υπόσχεται να εμπλουτίσει τις ιστοσελίδες μας με μερικά εντυπωσιακότατα τρισδιάστατα εφέ. Με την έγκριση του  W3C, το CSS Shaders θα ενσωματωθεί σε μια γενικότερη προδιαγραφή που ονομάζεται CSS Filter Effects και θα δίνει στους δημιουργούς ιστοσελίδων τη δυνατότητα να εφαρμόζουν εύκολα «κινηματογραφικά» εφέ στην HTML τους.

Για παράδειγμα, τέτοια εφέ θα μπορούσαν να είναι το κυμάτισμα μιας σημαίας, κινούμενες σκιές, μετάβαση ενός στοιχείου από ασπρόμαυρο σε έγχρωμο και πολλά άλλα, μερικά από τα οποία μπορείτε να δείτε στα βίντεο που συνοδεύουν το άρθρο.

Προς το παρόν, για να δείτε τα φίλτρα εν δράσει σε browser, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια πειραματική έκδοση του WebKit που η Adobe διαθέτει για κατέβασμα σε σελίδα του GitHub. Με την έγκριση του W3C, όμως, και την ενσωμάτωσή του Shaders στην γενικότερη προδιαγραφή του CSS, ελπίζουμε σύντομα να αρχίσουν να υποστηρίζονται από τους browser μας.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το W3C εγκρίνει το Adobe CSS Shaders, που υπόσχεται κινηματογραφικά εφέ στις σελίδες σας

  1. Pingback: Η Adobe προτείνει νέο πρότυπο για καλύτερη τυπογραφία στο web

Comments are closed.