Το Weave πρόκειται για ένα addon της Mozilla το οποίο τη στιγμή που γράφεται η συγκεκριμένη καταχώρηση βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Σκοπός του είναι να συγχρονίζει τους browsers μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να συγχρονίσει bookmarks, cookies, ιστορικό, αποθηκευμένους κωδικούς και αποθηκευμένα στοιχεία φορμών.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε για την ίδια δουλειά το Google browser sync, που κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα και δεν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Η απάντηση είναι γιατί το Google browser sync δεν πρόκειται να βγάλει έκδοση που να είναι συμβατή με τον Firefox 3, τη στιγμή που το Weave λειτουργεί μόνο με Firefox 3 και όχι με προηγούμενες εκδόσεις.

Όπως και να έχει, στο διάστημα που το χρησιμοποιώ το Weave φαίνεται αρκετά αξιόπιστο, αφού κάνει ακριβώς ό,τι υπόσχεται, με μοναδικά μέχρι στιγμής μειονεκτήματα το ότι ο αρχικός συγχρονισμός είναι αρκετά χρονοβόρος (περισσότερο από του Google browser sync), αλλά και ότι καμιά φορά, όταν συγχρονίζει, επιβραδύνει αρκετά την απόδοση του Firefox.

Η συμβουλή μου: αν χρησιμοποιείτε Firefox 2, προτιμήστε το Google browser sync, τουλάχιστον μέχρι το Weave να βγάλει επίσημη, σταθερή έκδοση. Αν όμως θέλετε να αναβαθμίσετε σε Firefox 3 και ψάχνετε για ένα αποτελεσματικό εργαλείο συγχρονισμού των δεδομένων σας, αξίζει να δοκιμάσετε το Weave και να μην περιμένετε το πότε θα βγάλει συμβατή έκδοση το εργαλείο της Google (γιατί ανακοίνωσε πως δεν θα βγάλει).

Σημείωση: για να χρησιμοποιήσετε το Weave, θα πρέπει να κάνετε πρώτα δωρεάν εγγραφή στο site του.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://services.mozilla.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ