Wikipedia

Μπορεί η Wikipedia να έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο ως προς την αξιοπιστία της, η ανοιχτή της φύση, ωστόσο, εκτός από πλεονέκτημα, συχνά εξελίσσεται και στην αχίλλειο πτέρνα της. Αυτό τουλάχιστον μας υπενθυμίζει πρόσφατο δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Bell Pottinger επεξεργάστηκε πάνω από 1000 φορές τις καταχωρήσεις που αφορούν πελάτες της προκειμένου να αφαιρέσει τις αρνητικές πληροφορίες και να προσθέσει θετικό περιεχόμενο.

Η επεξεργασία φαίνεται να προήλθε από 10 διαφορετικούς λογαριασμούς και σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως αυτή της Paramount Group, ο χρήστης που έκανε τις αλλαγές ζητούσε την ενεργοποίηση της λειτουργίας προστασίας (edit protection) ώστε οι επόμενοι χρήστες να μην μπορούν να αλλάξουν τις τροποποιήσεις του.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Jimmy Wales, ιδρυτή της δημοφιλέστερης online εγκυκλοπαίδειας, «η Bell Pottinger φέρθηκε ανήθικα και παραβίασε πολλούς από τους κανόνες της Wikipedia. (…) Το να συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν έκαναν τίποτα κακό στη Wikipedia είναι αστείο».

Εκπρόσωπος της Bell Pottinger, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες Βρετανικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων, δήλωσε πως το θέμα ερευνάται εσωτερικά αλλά πως δεν υπάρχει η πρόθεση να δημοσιευθούν τα στοιχεία των επίμαχων λογαριασμών.

Το ζήτημα πάντως στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως είναι καθαρά ηθικό, αφού ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να επεξεργάζεται τα λήμματα της Wikipedia. Παρόλα αυτά, οι οδηγίες χρήσης της εγκυκλοπαίδειας ζητούν από τους χρήστες να μην ασχολούνται με θέματα στα οποία έχουν προσωπικό ή επαγγελματικό ενδιαφέρον.

Πηγές: BBC, TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ