Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη πραγματοποίησε η Wikipedia, επιτρέποντας την εξαγωγή άρθρων σε μορφή EPUB, τον πιο διαδεδομένο τύπο αρχείων ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες τόσο της αγγλικής όσο και της ελληνικής έκδοσης μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους δωρεάν e-book, φτιαγμένα από άρθρα της εγκυκλοπαίδειας.

Η δυνατότητα εξαγωγής άρθρων σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου έχει πολλά πλεονεκτήματα, αφού το αρχείο μπορεί πλέον να αναγνωστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια ευρεία γκάμα συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και, φυσικά, ηλεκτρονικούς αναγνώστες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία e-ink. Επίσης, επιτρέπει την τοπική αποθήκευση του περιεχομένου, καθιστώντας δυνατή την ανάγνωση χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Για να δημιουργήσετε κι εσείς το προσωπικό σας βιβλίο από άρθρα της Wikipedia θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή “Create a book“, που βρίσκεται στην αριστερή στήλη της Wikipedia, κάτω από το “Print / Export” (ή ενεργοποιήστε το επιλέγοντας Start Book Creator στην ειδική σελίδα της υπηρεσίας).

Από τη στιγμή που θα το κάνετε, μπορείτε πλέον να προσθέσετε οποιοδήποτε λήμμα στο βιβλίο σας, να οργανώσετε τη σειρά των κεφαλαίων του και, τελικά, να το εξάγετε στη μορφή που επιθυμείτε (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το EPUB.

Wikipedia ebook creation

Wikipedia ebook creation

Πηγή: Wikipedia blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ