Εάν προσπαθήσατε ποτέ να δημιουργήσετε ή να επεξεργαστείτε ένα λήμμα στη Wikipedia θα παρατηρήσατε πως η εγκυκλοπαίδεια δεν χρησιμοποιεί κάποιον WYSΙWYG Editor – κάποιον μηχανισμό, δηλαδή, που να σας επιτρέπει να επεξεργάζεστε το περιεχόμενο χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζετε τον ειδικό κώδικα (wikitext) και την ορολογία που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα.

Το γεγονός αυτό είναι σίγουρα αποθαρρυντικό για πολλούς νέους συντάκτες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πιο ενεργοί, και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζει και η ίδια η Wikipedia. Για το λόγο αυτό, από το καλοκαίρι είχε ανακοινώσει πως ετοιμάζει αναβάθμιση στην πλατφόρμα επεξεργασίας, σε μια κίνηση που ο ίδιος ο συνιδρυτής της, Jimmy Wales,  αποκάλεσε ως «επικής σημασίας».

Από τότε μέχρι τώρα, όμως, έχει περάσει σχεδόν ένα εξάμηνο και η καθυστέρηση προκάλεσε αρκετές διαμαρτυρίες από χρήστες που απορούν για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να φτιάξεις έναν WYSIWYG Editor.

Σε απάντηση αυτών, η Wikipedia δημοσίευσε ένα άρθρο όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως το εγχείρημα είναι ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχει ποτέ αναλάβει το Ίδρυμα Wikimedia.

Έτσι, παρόλο που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ήδη έτοιμοι αρκετές ποιοτικές open source εφαρμογές που, σε μια άλλη υπηρεσία, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ενσωματωθούν, το άρθρο εξηγεί ότι στην περίπτωση της Wikipedia τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, για τους εξής λόγους:

  • Ο μηχανισμός θα πρέπει να υποστηρίζει πολλές γλώσσες. Κι όταν λέμε πολλές, εννοούμε και τις 290 γλώσσες στις οποίες είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη η εγκυκλοπαίδεια. Αυτό σημαίνει πως η τυπική υποστήριξη γλωσσών που γράφονται από δεξιά προς τα αριστερά ή μερικών που βασίζονται σε ιδεογράμματα, στην περίπτωση της Wikipedia δεν είναι αρκετή.
  • Το wikitext, ο κώδικας, δηλαδή, που χρησιμοποιείται για την μορφοποίηση των άρθρων, είναι ήδη 12 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια έχει μεγαλώσει και έχει επεκταθεί με νέες και πολύπλοκες λειτουργικότητες που ξεπερνούν την απλή HTML. Το να ενσωματωθούν οι λειτουργίες αυτές σε έναν νέο μηχανισμό είναι κάτι δύσκολο και απαιτεί περισσότερη δουλειά από όση θα χρειαζόταν εάν ο μηχανισμός δημιουργούταν από το μηδέν.
  • Τέλος, το άλλο μεγάλο εμπόδιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο μηχανισμός δεν χρησιμεύει απλώς για την επεξεργασία των σελίδων, αλλά και για την προσπέλαση και αποθήκευση ήδη υπαρχόντων wiki στην παλιά μορφή του wikitext. Θα πρέπει, δηλαδή, ο νέος τρόπος να λειτουργεί παράλληλα με τον παλιό για λόγους συμβατότητας με το υπάρχον περιεχόμενο.

Η Wikipedia εξηγεί πως καμία υπάρχουσα τεχνολογία δεν κάλυπτε τις συγκεκριμένες ανάγκες, γι’ αυτό και η δημιουργία του μηχανισμού είναι κάτι που γίνεται από το μηδέν. Ας σημειωθεί πως οι αλλαγές αυτές δεν θα επηρεάσουν μόνο την Wikipedia, αλλά και κάθε άλλο ιστοχώρο που έχει χτιστεί πάνω στην πλατφόρμα του MediaWiki, κάτι που προσθέτει έναν λόγο παραπάνω στο να θέλουν οι άνθρωποι του Ιδρύματος Wikimedia να κάνουν όσο γίνεται πιο σωστή και προσεκτική δουλειά.

Πηγή: Wikimedia Tech blog, via TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ