Αλλαγές στους αλγορίθμους του ανακοίνωσε το YouTube, ώστε να μειώσει το φαινόμενο των μη-έγκυρων αιτημάτων για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στα βίντεό του. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί το επίμαχο υλικό να μπλοκάρεται αυτόματα, τα αιτήματα θα εξετάζονται από ανθρώπους. Η εξέλιξη έρχεται ένα μήνα μετά από ένα περιστατικό στο οποίο ο λόγος της Πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, είχε εσφαλμένα θεωρηθεί από τους αλγόριθμούς ότι παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου  των εσφαλμένων ενδείξεων (το λεγόμενο false positive), το YouTube πραγματοποίησε βελτιώσεις στους αλγόριθμούς του ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν αιτήματα που είναι πιθανό να μην είναι έγκυρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο μηχανισμός παύει να επηρεάζει αυτόματα τα επίμαχα βίντεο αλλά, αντί για αυτό, τα βάζει «στην ουρά» ώστε να εξεταστούν αργότερα από κάποιο φυσικό πρόσωπο.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από 5 χρόνια, η υπηρεσία της Google είχε αναπτύξει ένα σύστημα φιλτραρίσματος του περιεχομένου που επέτρεπε στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων να ανεβάζουν τη μουσική και τα βίντεο που τους ανήκουν σε μία ειδική βάση δεδομένων. Όταν οι χρήστες του YouTube ανεβάζουν τα βίντεό τους, ο αλγόριθμος, που είναι γνωστός ως Content ID, σκανάρει τα αρχεία και τα αντιπαραβάλλει σε αυτά της βάσης, ώστε να εντοπίσει εάν υπάρχει μερική ή πλήρης ταύτιση του περιεχομένου.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί μια τέτοια ταύτιση, ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί είτε να αφαιρέσει αυτόματα το βίντεο είτε να τοποθετήσει διαφήμιση σε αυτό, κερδίζοντας χρήματα για κάθε κλικ που δέχεται. Στόχος της Google ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να διαγράφονται όσο γίνεται λιγότερα βίντεο αλλά και να ανταμείβονται οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα με τον παραπάνω μηχανισμό, όμως, είναι ότι μερικές φορές μπορεί να κάνει λάθος στην ταυτοποίηση ή, άλλες, κάποιος επιτήδειος να καταφέρει να εισάγει στο Content ID περιεχόμενο που δεν του ανήκει.

Με την τελευταία τροποποίηση, ωστόσο, ο χρήστης που ανεβάζει το βίντεο έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση, γεγονός που αναγκάζει τον υποτιθέμενο κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων είτε να αποσύρει την απαίτησή του είτε να υποβάλλει επίσημο αίτημα κάτω από τον νόμο για τα Πνευματικά Δικαιώματα της Ψηφιακής Χιλιετίας (Digital Milennium Copyright Act – DMCA).

Έτσι, το περιεχόμενο του βίντεο εξετάζεται εκ νέου, αυτή τη φορά με μη αυτοματοποιημένο τρόπο.

Πηγή: Wired

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ