Τα προβλήματα των χαρτών της Apple ωφέλησαν προσωρινά αρκετές εναλλακτικές υπηρεσίες χαρτογράφησης. Αυτή που έχει καταφέρει, όμως, να διατηρήσει ένα σταθερά αυξανόμενο μερίδιο αγοράς είναι το Waze, που είδε τους χρήστες της στις ΗΠΑ να αυξάνονται από 7% στο 10%. Για να διατηρήσει, μάλιστα, την ανοδική του πορεία, πραγματοποιεί μια σειρά από άκρως ενδιαφέρουσες αλλαγές που …τερματίζουν τον βαθμό της κοινωνικότητάς του.

Πιο συγκεκριμένα, το Waze πλέον επιτρέπει στους χρήστες να δουν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των φίλων τους καθώς οδηγούν προς τον προορισμό τους, να μοιράζονται τη διαδρομή τους αλλά και να κανονίζουν σημεία συνάντησης και επιβιβάσεις.

goodmorning[1]

Επιπλέον, προσθέτει δυνατότητα σύνδεσης μέσω Facebook, κάτι που επιτρέπει στους οδηγούς να μοιράζονται με τους φίλους τους σημεία συνάντησης, οδηγίες πρόσβασης, παρακάμψεις και κάθε είδους πληροφορίες. Φυσικά, για να αντιμετωπίσει ζητήματα ιδιωτικότητας, έχει αναπτύξει μηχανισμούς που επιτρέπουν στον χρήστη να κρύψει την δραστηριότητά του από τον χάρτη όποτε το επιθυμεί.

meetup_02_en_640x960[1]

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις τον Ιούλιο η Ισραηλινή εφαρμογή είχε ανακοινώσει πως έφτανε τα 20 εκατομμύρια χρήστες, οι μισοί εκ των οποίων είχαν προστεθεί κατά τους προηγούμενους έξι μήνες. Στην αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε στο τέλος Οκτωβρίου, η βάση χρηστών του έφτανε τα 29 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει πως η εφαρμογή είχε γύρω στα 9 εκατομμύρια λήψεις μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι έκλεισε τον Σεπτέμβριο στα 26 εκ., μόνο τον Οκτώβριο είχε 3 εκατομμύρια λήψεις – αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος.

Φυσικά, η μάχη μεταξύ των υπηρεσιών χαρτογράφησης είναι μάλλον μαραθώνιος και όχι σπριντ, κάτι που σημαίνει πως σημασία έχει το τί θα καταφέρει η κάθε εφαρμογή σε βάθος χρόνου. Οι χάρτες της Apple είναι βέβαιο πως με τον καιρό θα βελτιωθούν και λίγοι είναι αυτοί που θα επιβιώσουν μέχρι το τέλος. Με τις αξιόλογες και σε κάποια σημεία μοναδικές υπηρεσίες του, όμως, το Waze δείχνει πως έχει όλα τα φόντα για να διεκδικήσει κάτι καλό.

Εάν δεν το χρησιμοποιείτε ήδη, μπορείτε να το κατεβάσετε, για iPhone ή Android, στο waze.com.

Πηγή: TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ