Η φωτογραφία που βλέπετε πιο πάνω θα σας φανεί σαν ένα μάλλον συνηθισμένο γκράφιτι. Και, πράγματι, αν το δείτε στον δρόμο του Λονδίνου όπου βρίσκεται, δεν θα έχετε και άδικο. Στην πραγματικότητα, όμως, το φυσικό αντικείμενο που έχει απομείνει είναι μέρος μόνο ενός ευρύτερου εγχειρήματος, ενός έργου που μπορεί ως φυσική παρουσία να «ζει» σε κάποιον τοίχο, αλλά στην ολοκληρωμένη του μορφή μπορείτε να το δείτε μόνο μέσω διαδικτύου, με τη μορφή GIF.

INSA-UNGA-1

Το GIF-iti, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη μορφή τέχνης, δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο INSA ως απάντηση στον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο από τη μια κάνει την τέχνη ευκολότερα προσβάσιμη, αλλά από την άλλη περιορίζει τις δυνατότητες πρόσληψης αυτής.

«Λατρεύω το γεγονός ότι [το διαδίκτυο] μου επιτρέπει να δω νέα έργα που ζωγραφίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο – πλοηγούμαι καθημερινά σε εκατοντάδες φανταστικές δημιουργίες. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτό σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνω στα αλήθεια κανένα από τα έργα. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο πίνακας και όσο εκτενής κι αν είναι η εγκατάσταση, όλο κι όλο αυτό που βλέπω είναι μικρές online εικόνες που δεν είναι απαραίτητα αυτό που θα ήθελαν οι καλλιτέχνες να βλέπει το κοινό τους»

Ξεκινώντας από αυτή την αφετηρία, ο INSA σκέφτηκε να ανατρέψει τελείως την σχέση μεταξύ online και offline: «Ήθελα να τα αντιστρέψω», εξηγεί, «και να φτιάξω πίνακες που θα μπορούσαν να ιδωθούν στα αλήθεια μόνο online, κάποιες φορές πελώριους, κάποιες φορές να χρειάζονται μέρες για να ολοκληρωθούν αλλά πάντοτε να καταλήγουν ως εικόνες GIF των 600 pixel».

Έτσι, ζωγραφίζει στρώσεις πάνω σε στρώσεις, φωτογραφίζοντας με τη σειρά τις αλλαγές. Στη συνέχεια τοποθετεί τις διαφορετικές φωτογραφίες σε αλληλουχία, ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν σε λούπα σε ένα GIF. Το μυστικό, λέει, είναι να καταφέρεις να κάνεις την τελευταία στρώση να ενώνεται ομαλά με την αρχική.

INSA-XL-1-600 INSA-XL-1close-600 INSA-XL-2-600-thumb-615x409-110213 INSAxWHITEWALLS600

Και νομίζατε πως με τα Cinemagraphs τα είχατε δει όλα ε;

Πηγή: The Atlantic

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ