Το ξέρατε πως εάν στο πεδίο bgcolor της HTML, που ορίζει το χρώμα του φόντου για ορισμένα στοιχεία μιας σελίδας, δώσετε ως τιμή τη λέξη Chuck Norris, το στοιχείο θα γίνει κόκκινο; Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον ιδιότυπο φόρο τιμής στον αγαπημένο ηθοποιό του internet, αλλά για απομεινάρι από την εποχή του Netscape και ήλθε στην επικαιρότητα χάρη σε μια ερώτηση στο Stack Overflow.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως εξηγεί αναλυτικότερα το άρθρο κάποιου Sam, η HTML αντιμετωπίζει τα χαμένα ψηφία μιας τιμής ως 0. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λάθος ψηφία – αυτά, δηλαδή, που δεν υποστηρίζονται. Για παράδειγμα, οι τιμές #FxFxFx και F0F0F0 δίνουν το ίδιο χρώμα, ακριβώς γιατί το x είναι χαρακτήρας που δεν υποστηρίζεται.

Εάν, λοιπόν, μεταφέρουμε την ίδια λογική στην περίπτωση του Chuck Norris και αντικαταστήσουμε τους μη έγκυρους χαρακτήρες με 0, το chucknorris γίνεται c00c0000000.

Στη συνέχεια χωρίζουμε την τιμή σε τρεις ομάδες, όπου η κάθε μία αναφέρεται στην αντίστοιχη χρωματική ομάδα του RGB και παίρνουμε το RGB (c00c, 0000, 0000). Αυτό, τέλος, με μια διαδικασία που δεν έχει τόση σημασία να αναλύσουμε εδώ, αποκωδικοποιείται στο #C00000, που είναι ο κωδικός που μας δίνει μια απόχρωση του κόκκινου.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως κάποιες λέξεις τυχαίνει να φέρνουν αρκετά ταιριαστά χρώματα. Έτσι, εκτός από το κόκκινο του Chuck Norris (που θα μπορούσε να είναι βαμμένο από το αίμα των αντιπάλων του :P) έχουμε το πράσινο για το “sick” και το καφέ για το “crap”. Α, και σε περίπτωση που έχετε την απορία, το “Freeweird” είναι κίτρινο.

image

(άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες)

 

red-chuck-norris

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Γιατί η HTML πιστεύει ότι ο Chuck Norris είναι χρώμα;

Comments are closed.