Από τη στιγμή που το Dropbox έγινε δημοφιλές και άρχισε να αποκτά τους πρώτους αξιόλογους ανταγωνιστές του, ξεκίνησε η αμφισβήτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να αντέξει σε βάθος χρόνου. Ο Στιβ Τζομπς το θεωρούσε περισσότερο λειτουργία παρά ολοκληρωμένο προϊόν, ενώ από την στιγμή που μπήκαν σοβαρά στο παιχνίδι η Microsoft με το SkyDrive και η Google με το Google Drive, δεν μπορούσαμε να μην αναρωτηθούμε πώς σκοπεύει να διαχειριστεί η εταιρεία τα νέα δεδομένα.

Αν και μάλλον τη γενικότερη εικόνα την έχει μόνο ο Drew Houston και οι συνεργάτες του, κρίνοντας από μια σειρά ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει το Dropbox τον τελευταίο καιρό, είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως οι εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του.

Έτσι, η εταιρεία κυκλοφόρησε νέα API για τις πλατφόρμες του iOS και του Android που διευκολύνουν την ενσωμάτωση της υπηρεσίας σε τρίτες εφαρμογές. Αν και δεν προσθέτουν νέες λειτουργίες, το γεγονός ότι η αξιοποίησή τους από τους προγραμματιστές γίνεται πλέον πολύ πιο εύκολη υπόθεση, είναι από μόνο του κάτι αρκετά σημαντικό.

Κι αυτό γιατί η απλούστερη ενσωμάτωση θα φέρει περισσότερους χρήστες σε μια έτσι κι αλλιώς δημοφιλέστατη υπηρεσία, που με τη σειρά της θα μπορούσε να εξελιχθεί στο de facto πρότυπο αποθήκευσης για τις εφαρμογές που θέλουν να υποστηρίξουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες.

Ο Sean Lynch, του Dropbox, εξηγεί χαρακτηριστικά στο The Verge ότι αυτό που τους ενδιαφέρει πλέον δεν είναι τόσο η βελτίωση του βασικού πυρήνα των υπηρεσιών τους (αποθήκευση και συγχρονισμός αρχείων) αλλά το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες μέσω των εφαρμογών. Ο λόγος είναι ότι έτσι το Dropbox θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσει νέες υπηρεσίες που θα αξιοποιούν με καινοτόμους τρόπους το παραγόμενο περιεχόμενο.

Καλό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας είναι ο νέος μηχανισμός προβολής των φωτογραφιών που ανακοινώθηκε πρόσφατα και δίνει στους χρήστες καινούριους τρόπους οργάνωσης του υλικού τους.

Το The Verge, μάλιστα, θεωρεί πως με τα νέα του αυτά API το Dropbox ανταγωνίζεται κυρίως στο iCloud της Apple και αποσκοπεί, τελικά, στο να ισορροπήσει ανάμεσα στον παραδοσιακό τρόπο προσπέλασης των δεδομένων όταν βρισκόμαστε στον επιτραπέζιο υπολογιστή, σε πιο αφηρημένες δομές οργάνωσης στις φορητές συσκευές και, πάνω από όλα, στον συγχρονισμό των αρχείων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών.

Το κατά πόσο τα παραπάνω θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσει το Dropbox εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Apple, είναι κάτι που μένει να φανεί στην πράξη.

Πηγή: The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ