Μπορεί το Dropbox να έχει εξελιχθεί για μια μεγάλη μερίδα χρηστών σε ένα από τα 2-3 σημαντικότερα προγράμματα του υπολογιστή τους, οι εποχές, ωστόσο, που «έπαιζε» μόνο του στον χώρο των εφαρμογών αποθήκευσης και συγχρονισμού στο cloud έχουν περάσει. Ενώ όμως οι λύσεις που φιλοδοξούν να το ανταγωνιστούν είναι πολλές, εκείνες που πραγματικά μπορούν να το κάνουν είναι ελάχιστες και αυτή που καταφέρνει να ξεχωρίσει ονομάζεται SugarSync.

Το SugarSync μοιάζει πολύ στη λειτουργία του με το Dropbox και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η εκμάθησή του δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα. Μάλιστα, αν και υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία υπολείπεται, υπάρχουν αντίστοιχα κάποια άλλα στα οποία υπερέχει. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Δωρεάν αποθηκευτικός χώρος

Το SugarSync έρχεται με 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, κάτι που του δίνει προβάδισμα έναντι των 2GB του Dropbox. Επίσης, μπορείτε να αποκτήσετε επιπλέον 750ΜΒ, εκτελώντας μια σειρά από ενέργειες που περιλαμβάνουν την απλή χρήση της υπηρεσίας (π.χ. την εγκατάσταση της mobile εφαρμογής ή τον ανέβασμα ενός αρχείου μέσω e-mail).

Όπως και στο Dropbox έτσι και εδώ, λειτουργεί το σύστημα των referrals, μέσω του οποίου αποκτάτε 500ΜΒ για κάθε χρήστη που εγγράφεται στο δωρεάν πακέτο και 10GB (!!!) για κάθε χρήστη που αγοράζει κάποιον από τους επί πληρωμή λογαριασμούς. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι από ότι φαίνεται, δεν υπάρχει περιορισμός στον αποθηκευτικό χώρο που μπορείτε να κερδίσετε μέσω των referrals.

SugarSync - Αποθηκευτικός χώρος

Αποθήκευση και συγχρονισμός δεδομένων

Το SugarSync διαθέτει τρεις τρόπους αποθήκευσης και συγχρονισμού των δεδομένων:

 • Magic Briefcase: Είναι το αντίστοιχο του φακέλου του Dropbox. Ο,τιδήποτε περιλαμβάνεται εκεί μέσα, συγχρονίζεται σε όλες τις συσκευές στις οποίες έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή του SugarSync.
 • Συγχρονισμό μεμονωμένων φακέλων: Σε αντίθεση με το Dropbox, που ακόμη δεν έχει υλοποιήσει τη συγκεκριμένη δυνατότητα, το SugarSync επιτρέπει τον συγχρονισμό οποιουδήποτε φακέλου, σε όποιο σημείο του σκληρού σας δίσκου κι αν βρίσκεται, μέσω μιας απλής επιλογής στο δεξί κλικ.
 • Web archive: Πρόκειται για τα αρχεία που δεν συγχρονίζουν τοπικά, αλλά υπάρχουν μόνο online, διαθέσιμα μέσω του web interfrace του SugarSync.

Όπως και στο Dropbox έτσι και εδώ, ο συγχρονισμός γίνεται αυτόματα, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από τον χρήστη, ενώ ακόμα και οι ενδείξεις που υποδεικνύουν την κατάσταση των αρχείων θα σας φανούν οικείες. Αυτό που πάντως φαίνεται να προκύπτει από σχόλια χρηστών της υπηρεσίας είναι πως δεν είναι τόσο γρήγορη στο ανέβασμα μεγάλων αρχείων όσο το Dropbox, ενώ δεν διαθέτει επίσης την δυνατότητα συγχρονισμού μέσω LAN, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη.

Η photo gallery του SugarSync

Ένα από τα πλεονεκτήματα του SugarSync, όμως, σε αυτό τον τομέα είναι το Web Sync, που σας δίνει, ουσιαστικά, τη δυνατότητα απομακρυσμένης επεξεργασίας στα αρχεία σας απευθείας από το web interface, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχετε εγκατεστημένη την εφαρμογή στον υπολογιστή. Αυτό δεν το πετυχαίνει μέσω συνεργασίας με κάποια υπηρεσία τύπου Google Docs (αν και κάτι τέτοιο θα ήταν ωραίο), αλλά μέσω μιας Java εφαρμογής που δεν χρειάζεται εγκατάσταση και που αναλαμβάνει να κατεβάσει προσωρινά το αρχείο, να σας αφήσει να το επεξεργαστείτε και όταν τελειώσετε, να το ανεβάσει ξανά online.

Web Sync

 

Διαμοιρασμός

Όπως τα ξέρετε και από το Dropbox: στο SugarSync υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε αρχεία και φακέλους:

 • Διαμοιρασμός ολόκληρου φακέλου με κάποιον άλλο χρήστη της υπηρεσίας. Εδώ, μάλιστα, έχετε το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να προστατεύσετε τον φάκελο με κωδικό, ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας.
 • Διαμοιρασμός μέσω δημόσιου link, προσβάσιμου από οποιονδήποτε, ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιεί την υπηρεσία. Σε αντίθεση όμως με το Dropbox, που δεν έχει κανέναν περιορισμό, το SugarSync έχει μέγιστο όριο τα 25ΜΒ στα αρχεία που μπορείτε να μοιραστείτε δημόσια.

Το όριο των 25ΜΒ

Άλλα πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε είναι πως ανάλογα με το είδος του φακέλου που μοιράζεστε, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προβολής του περιεχομένου. Στην περίπτωση, για παράδειγμα που πρόκειται για εικόνες μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή photo gallery, ενώ αν είναι αρχεία ήχου αναπαράγονται απευθείας μέσω player ενσωματωμένου στο web interface της υπηρεσίας.

H online photo gallery

Online mp3 player

Συμβατότητα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Dropbox είναι ότι παίζει παντού, αφού διαθέτει εφαρμογές σχεδόν για κάθε πλατφόρμα. Και το SugarSync, πάντως, δεν τα πάει καθόλου άσχημα στον συγκεκριμένο τομέα, αφού διαθέτει εφαρμογές για Windows, Mac, iPhone, Android, BlackBerry, Windows Mobile, Symbian αλλά και ένα plugin για το Outlook. Βασική έλλειψη, ωστόσο, είναι η μη-υποστήριξη Linux.

SugarSync iPhone App SugarSync iPhone App

SugarSync vs Dropbox

Το SugarSync είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπηρεσία που αξίζει δίχως αμφιβολία την προσοχή σας. Ο εξ’ αρχής αλλά και ο δυνητικά μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος που προσφέρει σε σύγκριση με το Dropbox, καθώς και οι περισσότερες επιλογές ως προς τον συγχρονισμό των αρχείων μπορεί να δελεάσουν πολλούς.

Το Dropbox, από την άλλη, παραμένει πιο αξιόπιστο ως προς την απόδοσή του, με καλύτερο μηχανισμό ελέγχου των εκδόσεων (versioning) των αρχείων σε περίπτωση κατά λάθος διαγραφής. Επίσης, υπερέχει στο θέμα του διαμοιρασμού φακέλων και αρχείων με άτομα που δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να έχει πολύ περισσότερες – και συχνά απρόσμενες – χρήσεις (κάτι που, προσωπικά, θεωρώ τελικά πως είναι το μεγαλύτερο προσόν του).

Στο ερώτημα του αν αξίζει να αντικαταστήσετε το Dropbox με το SugarSync, η απάντηση είναι όχι. Ο λόγος όμως δεν είναι ότι το Dropbox είναι καλύτερο, αφού κάτι τέτοιο σηκώνει μια κάποια συζήτηση και εξαρτάται από τις επιμέρους ανάγκες του καθενός, αλλά ότι δεν υπάρχει λόγος να διαλέξετε. Οι δύο υπηρεσίες μπορούν να τρέξουν παράλληλα στα ίδια μηχανήματα και συνδυασμένες να καλύψουν όλες σας τις ανάγκες για την αποθήκευση και τον συγχρονισμό δεδομένων, ακόμη και στις δωρεάν τους εκδόσεις.

Το SugarSync είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση sugarsync.com, αν και, στην περίπτωση που αποφασίσετε ότι θέλετε να το δοκιμάσετε, το καλύτερο θα είναι να κάνετε την εγγραφή μέσω του referral link μου, μιας και αυτό θα δώσει και στους δυο μας από επιπλέον 500ΜΒ.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

9 thoughts on “SugarSync: Γνωρίστε τον πιο σοβαρό αντίπαλο του Dropbox

 1. Γράφτηκα στην υπηρεσία και για κάποιο περίεργο λόγο έχω 30GB of free space. Φυσικά δεν έχω πληρώσει τίποτα, ούτε καν κίνηση να δω paid πακέτα. !!!

  lucky? ^_^

 2. Ωραίο, just got it. Αν και θα το κατάλαβες 😀

  YΓ. Εγώ έχω το χώρο που πρέπει…

 3. Pingback: ownCloud: Ένας open source επίδοξος ανταγωνιστής του Dropbox

 4. Pingback: Το SugarSync αφαιρεί το όριο των 25ΜΒ από τα δημόσια links

Comments are closed.