Το γενικό ξεσκαρτάρισμα που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου η Google μετά την ανάληψη της θέσης του CEO από τον Larry Page συνεχίζεται και αυτή τη φορά ανακοινώθηκε το τέλος επτά ακόμη υπηρεσιών. Ανάμεσά τους, το πάλαι ποτέ φιλόδοξο Google Wave και το μάλλον άγνωστο Knol, που όμως στο τέλος της ζωής του ακούγεται λίγο περισσότερο – κι αυτό γιατί τη συνέχισή του αναλαμβάνει το WordPress. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που τερματίζουν τη λειτουργία τους είναι οι εξής:
- Google Bookmarks Lists. Επρόκειτο για ένα πειραματικό εργαλείο που επέτρεπε τον διαμοιρασμό bookmarks με φίλους και που ήταν διαθέσιμο μόνο στην αγγλική έκδοση του Google. Ο τερματισμός του έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου 2011.
- Google Friend Connect. Ο μηχανισμός που επέτρεπε στους webmasters να ενσωματώνουν λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης στους ιστοχώρους τους. Μετά την έλευση του Google+ ήταν λογικό να παροπλιστεί και το τέλος του αναμένεται στη 1 Μαρτίου 2012 για όλα τα websites εκτός του Blogger.
- Google Gears. Το Gears ήταν ο μηχανισμός που έδινε τη δυνατότητα offline εκτέλεσης – χωρίς, δηλαδή, να χρειάζεται η σύνδεση στο internet – σε υπηρεσίες όπως το Gmail και το Google Docs. Θα πάψει να λειτουργεί στη 1 Δεκεμβρίου 2011, αφού πλέον η Google προτιμά να εστιάσει την προσοχή της σε λύσεις που βασίζονται σε HTML5, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο σωστά το θέμα της offline πρόσβασης στις υπηρεσίες της.
- Google Search Timeline. Πρόκειται για ένα μεμονωμένο χαρακτηριστικό της μηχανής αναζήτησης που εμφάνιζε τα αποτελέσματα σε γράφημα που είχε τη μορφή χρονολογίου.
- Google Wave. Ίσως η μόνη από τις υπηρεσίες αυτής εδώ της λίστας που άξιζε ίσως μιας καλύτερης τύχης, το Google Wave αποτέλεσε για την εταιρεία ένα μεγάλο χαμένο στοίχημα. Αν και αρκετές από τις ιδέες του έχουν αρχίσει ήδη να ενσωματώνονται σε άλλες υπηρεσίες της Google, το ίδιο το Wave θα κλείσει τελείως στις 30 Απριλίου 2012, ενώ η δημιουργία νέων Waves θα έχει σταματήσει ήδη από τις 31 Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα, το project έχει ήδη περάσει στα χέρια της Apache, ενώ η τεχνολογία συνεχίζει να χρησιμοποιείται από διάφορες open source πρωτοβουλίες όπως το Walkaround.
- Knol. Το Knol ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και πολύ θα ήθελε να είχε εξελιχθεί στον μεγάλο αντίπαλο της Wikipedia, αλλά, δυστυχώς για τη Google, πέρασε μάλλον απαρατήρητο. Επρόκειτο για μια υπηρεσία που επέτρεπε σε συγκεκριμένους χρήστες που ήταν ειδικοί στον τομέα τους να συνεργάζονται πάνω στη συγγραφή άρθρων. Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή έως τον Απρίλιο του 2012, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς του στο Annotum, μια νέα, open source πλατφόρμα που βασίζεται στο WordPress. Επίσης, οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν από τώρα να εξάγουν αυτόματα το περιεχόμενό τους στο WordPress.com.
- Renewable Energy Cheaper than Coal (RE<C). Με τέτοιο όνομα δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερη τύχη αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε με σκοπό να μειώσει το κόστος της ανανεώσιμης ενέργειας, εστιάζοντας κυρίως σε βελτιώσεις που αφορούσαν τις τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας. Αναγνωρίζοντας πως πλέον υπάρχουν εταιρείες που κάνουν καλύτερα αυτή τη δουλειά από την ίδια, η Google σταματά τις προσπάθειές της και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών της για κάθε ενδιαφερόμενο.
Πηγή: Google Blog
Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που
αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της
φόρμας επικοινωνίας
για να το τροποποιήσω.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD