Books

Δύο από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, αυτή του Βατικανού και η Μποντλιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης σχεδιάζουν να διαθέσουν μεγάλο μέρος των συλλογών τους στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, οι δύο βιβλιοθήκες ανακοίνωσαν ότι θα σαρώσουν 1,5 εκατομμύρια σελίδες αρχαίων κειμένων και θα τις δημοσιεύσουν online για ελεύθερη χρήση. Αν και στο παρελθόν έχουμε δει αρκετά παρόμοια έργα ψηφιοποίησης, το συγκεκριμένο φαίνεται πως είναι πολύ πιο φιλόδοξο, αφού εμπλέκει τις βιβλιοθήκες δύο διαφορετικών καταλόγων και όλες τις ιδιαιτερότητες που έχει η αντιμετώπιση αρχαίων εγγράφων.

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Το έργο έχει λάβει δωρεά 2 εκατομμυρίων λιρών (γύρω στα 2,4 εκ. ευρώ) από το Ίδρυμα Πολόνσκι και αναμένεται να έχει διάρκεια 4 ετών. Το μέγεθος των βιβλιοθηκών είναι τέτοιο που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ψηφιοποιηθούν στο σύνολό τους, γι’ αυτό και έχει γίνει μια επιλογή που περιλαμβάνει Ελληνικά και Εβραϊκά χειρόγραφα, καθώς και κάποια από τα πρώτα τυπωμένα βιβλία που χρονολογούνται πριν από το 1500. 

Όπως αναφέρει το The Verge, μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα τεκμήρια που θα πρέπει να περιμένουμε ως αποτέλεσμα του εγχειρήματος περιλαμβάνουν έργα του Ομήρου, του Σοφοκλή, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη, καθώς και μια πλήρη έκδοση της Βίβλου από το 1100. Η προσπάθεια ψηφιοποίησης των συγκεκριμένων έργων έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού η πρόσβαση σε πολλά από αυτά ήταν σχεδόν αδύνατη ακόμη κι αν ταξιδεύατε ως την Οξφόρδη ή το Βατικανό – κι αυτό γιατί τα πρωτότυπα φυλάσσονται με μεγάλη προσοχή λόγω του εύλογου φόβου ότι μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Πηγή: The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ