Πραγματοποιώντας συμβολική αναφορά στην Ημέρα Ανεξαρτησίας που γιορτάζουν οι ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου, το Twitter έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη του Αναφορά Διαφάνειας (Transparency Report). Έχοντας εμπνευστεί από την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Google, η αναφορά του Twitter εξυπηρετεί αποσκοπεί στο να ρίξει φως στα αιτήματα λογοκρισίας που δέχεται καθημερινά η δημοφιλής υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, η πρώτη αυτή Αναφορά Διαφάνειας περιλαμβάνει τα εξής:

  • αιτήματα κυβερνήσεων όπου ζητούν πληροφορίες για συγκεκριμένους χρήστες του Twitter
  • αιτήματα κυβερνήσεων όπου ζητείται η απόσυρση περιεχομένου και
  • αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου που αφορούν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Επίσης, η αναφορά παρέχει πληροφορίες για το ποιά από τα αιτήματα αυτά ικανοποιούνται τελικά από το Twitter.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ανά χώρα την κατανομή των 849 αιτημάτων που έγιναν μεταξύ 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2012 από κυβερνήσεις χωρών και αφορούσαν την παράδοση των στοιχείων χρηστών.

TTR%2B-%2BInformation%2BRequests[1]

Τα αιτήματα αφαίρεσης tweets, αντίθετα, ήταν λιγότερα, αλλά με έντονη την ελληνική παρουσία:

TTR%2B-%2BRemoval%2BRequests[1]

Τέλος, τα αιτήματα αφαίρεσης περιεχομένου λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων ήταν με διαφορά, όπως αναμενόταν, τα περισσότερα:

1341257367_37371[1]

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι τα αιτήματα που πραγματοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις κατά το πρώτο μισό του 2012 είναι περισσότερα από όσα δέχτηκε το Twitter ολόκληρο το 2011. Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει τις αναφορές δύο φορές το χρόνο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τον Herdict, έναν οργανισμό που παρακολουθεί τον παγκόσμιο ιστό για φιλτράρισμα περιεχομένου, επιθέσεις DDoS και άλλου είδους παρεμποδίσεις στη λειτουργία του, ώστε να μπορεί κανείς εύκολα να δει το κατά πόσο οι χρήστες ανά τον κόσμο έχουν πρόσβαση στο Twitter.

Η κίνηση αυτή του Twitter έρχεται μερικούς μήνες μετά την κριτική που είχε δεχτεί για το γεγονός ότι μπορεί να αποκρύπτει tweets σε συγκεκριμένες χώρες αλλά και την απάντηση που είχε δώσει στους επικριτές του. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία απέσπασε τα (μάλλον αναμενόμενα) εύσημα της Google.

Πηγή: Twitter Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ