Το θέμα των ψεύτικων follower έχει απασχολήσει αρκετά τον κόσμο του – ελληνικού και όχι μόνο – Twitter.  Η εταιρεία ασφαλείας Barracuda, παίρνοντας ως αφορμή την περίπτωση του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα, Μιτ Ρόμνι, και του ύποπτου μοτίβου που ακολουθούν οι follower του, δημιούργησε ένα ενδιαφέρον infographic που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «υπόγεια οικονομία» του Twitter.

Από αυτό μαθαίνουμε πως με μια απλή αναζήτηση στο Google για “buy twitter followers” μπορούμε να βρούμε μέσα στα 100 πρώτα αποτελέσματα 58 ιστοχώρους που πουλάνε follower, ενώ – που αλλού – στο eBay υπάρχουν 20 πωλητές. Η μέση τιμή ανέρχεται στα 18 δολάρια (περίπου 15 ευρώ) ανά 1.000 follower, ενώ ο μέσος αγοραστής έχει συνολικά 48.885 follower (μαζί με τους αληθινούς).

Επίσης, το 75% των «καταχραστών» (“abusers”, σύμφωνα με την ορολογία της Barracuda) διαφημίζει κάποιον ιστοχώρο στο προφίλ του, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο υπόλοιπο Twitter φτάνει μόλις το 31%.

Όσο για το πώς καταλαβαίνεις ότι ένας χρήστης έχει πληρώσει για να αποκτήσει τους follower του; Υπάρχουν μια σειρά από ενδείξεις που, όταν εμφανιστούν συνδυασμένες, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης:

  • Παρατηρείται απότομη αύξηση των follower. Στην περίπτωση του Ρόμνι, ο αριθμός των follower του αυξήθηκε κατά 17% μέσα σε μία μόνο μέρα.
  • Οι περισσότεροι λογαριασμοί έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα (το 61% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους κυμαίνεται στις 19 εβδομάδες.
  • Πολλοί από αυτούς δεν έχουν στείλει ούτε ένα tweet.
  • Μέρος αυτών έχουν ήδη καταργηθεί από το Twitter.

Κι αν νομίζετε ότι το «σπορ» είναι νέο, σκεφτείτε το καλύτερα: ο παλαιότερος ψεύτικος λογαριασμός που ανακάλυψαν οι άνθρωποι της Barracuda χρονολογείται από τις 15 Ιανουαρίου 2007!

Δείτε όμως και μόνοι σας το infographic (σημείωση: οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στο πλαίσιό του προέρχονται αποκλειστικά από προφίλ ψεύτικων λογαριασμών):

Fake Twitter Followers

Πηγή: Barracudalabs.com, via ReadWriteWeb

Εάν βρήκατε ενδιαφέροντα τα παραπάνω, ίσως σας ενδιαφέρει επίσης να διαβάσετε το άρθρο «Πόσο δημοφιλείς είναι στα αλήθεια οι δημοφιλέστεροι Έλληνες του Twitter;», που προσπαθεί να διαπιστώσει το κατά πόσο ο μεγάλος αριθμός των follower στην περίπτωση των Ελλήνων χρηστών είναι ενδεικτικός του μεγέθους της επιρροής που έχουν στο Twitter.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ