Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια από τότε που μάθαμε για πρώτη φορά πόσο πολύ αργεί το Facebook να ανταποκριθεί στα αιτήματα διαγραφής φωτογραφιών, για να καταφέρει, επιτέλους, το κοινωνικό δίκτυο να διαγράφει τις εικόνες των χρηστών του σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν το 2009 όταν ο συντάκτης του Ars Technica, Jacqui Cheng διαπίστωνε πως οι φωτογραφίες που είχε διαγράψει από το προφίλ του εξακολουθούσαν να είναι προσβάσιμες σε όσους χρησιμοποιούσαν το απευθείας URL τους. Ένα χρόνο μετά, οι εικόνες ακόμη δεν είχαν αφαιρεθεί και το Facebook έριχνε την ευθύνη για αυτό στο CDN (Content Delivery Network) που χρησιμοποιεί και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες αυτού του είδους.

Με τα πολλά, το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε τον περασμένο Φλεβάρη ότι  βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης ενός νέου συστήματος που θα ολοκληρωνόταν μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες και θα επέτρεπε την οριστική διαγραφή μιας φωτογραφίας μέσα σε ένα χρονικό διάστημα σαφώς μικρότερο των 3 χρόνων.

Βέβαια, το καλό πράγμα αργεί να γίνει και με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με την αρχική του υπόσχεση, το Facebook ολοκλήρωσε τις απαραίτητες εργασίες και πλέον υπάρχει ένα μέγιστο όριο 30 ημερών μέσα στο οποίο το κοινωνικό δίκτυο δεσμεύεται ότι θα διαγράφει οριστικά τις ανεπιθύμητες φωτογραφίες των χρηστών του.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ars Technica, αν και η επίσημη προθεσμία κατά την οποία το Facebook υποχρεούται να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες φτάνει τις 30 μέρες, η διαγραφή γίνεται αρκετά συντομότερα, με τον Cheng να αναφέρει πως στο πείραμα που πραγματοποίησε, οι φωτογραφίες του αφαιρέθηκαν μέσα σε δύο μόλις μέρες.

Πηγή: Ars Technica, via The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ