Τρία ήταν τα πράγματα που επέδειξε η Canonical στην παρουσία της στη φετινή MWC και που, όπως φαίνεται, είναι αυτά στα οποία θα ρίξει το βάρος της το 2012. Πρόκειται για το Ubuntu για Android, που δίνει στο κινητό τηλέφωνο τις δυνατότητες ενός σχεδόν πλήρους επιτραπέζιου συστήματος, το Ubuntu TV, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα για έξυπνες τηλεοράσεις και το Ubuntu One, την πρόταση της εταιρείας για την αποθήκευση και τον συγχρονισμό δεδομένων στο cloud.

Ubuntu για Android

Η πιο πρόσφατη, αλλά πιθανότατα και η πιο ενδιαφέρουσα προσπάθεια της Canonical είναι το Ubuntu για Android, ένα πλήρες σύστημα Ubuntu που εγκαθίσταται σε συσκευές με Android, με το οποίο μοιράζεται κοινό πυρήνα (kernel) και επιστρατεύεται μόνο όταν η χρήση του έχει νόημα για τον χρήστη.

Αυτό σημαίνει πως όταν ο χρήστης βρίσκεται στο τηλέφωνό του, τότε χρησιμοποιεί το Android, όπως ακριβώς θα έκανε και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Όταν όμως το κινητό του τοποθετηθεί σε ένα απλό dock συνδεδεμένο με οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι, τότε το μετατρέπει σε έναν πλήρη υπολογιστή που τρέχει Ubuntu.

Ubuntu για Android

Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της Canonical, το dock δεν έχει κάποιες ιδιαίτερες προδιαγραφές, ενώ η γενικότερη ενσωμάτωση του Ubuntu στα τηλέφωνα με Android είναι αρκετά απλή διαδικασία για τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία, το Ubuntu για Android δίνει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης στα τηλέφωνα με πολλούς πυρήνες και αυξημένη υπολογιστική ισχύ, ενώ στον ίδιο τον χρήστη προσφέρει την ευκολία μεταφοράς αλλά και την ευελιξία του να έχει απόλυτα συγχρονισμένα μεταξύ των δύο διαφορετικών συστημάτων όλα του τα δεδομένα, από εικόνες, βίντεο και μουσική έως τις επαφές, το αρχείο κλήσεων ή ακόμα και το ξυπνητήρι.

Ubuntu για Android

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως όταν ο χρήστης βρίσκεται σε περιβάλλον Ubuntu, έχει τη δυνατότητα να τρέξει απευθείας τις Android εφαρμογές του, μέσω της εφαρμογής Mobile View.

Ubuntu για Android

Εξίσου ενδιαφέρον, επίσης, είναι το γεγονός ότι όταν το τηλέφωνο συνδεθεί, αντί για απλή οθόνη, με τηλεόραση μέσω HDMI, τότε αντί για το κλασικό περιβάλλον του Ubuntu φορτώνει το περιβάλλον χρήσης του Ubuntu TV. Εκεί, ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στα πολυμέσα του κινητού του σαν να τα είχε περάσει στην ίδια την τηλεόραση.

Ubuntu TV

Ο συνδετικός κρίκος, θα έλεγε κανείς, όλων των παραπάνω είναι για την Canonical το Ubuntu One, μια εφαρμογή που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το Dropbox και επιτρέπει στον χρήστη να διατηρεί τα δεδομένα του συγχρονισμένα μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και συσκευών. Το Ubuntu One διαθέτει εφαρμογές για Windows, Android, iOS και, φυσικά, για Ubuntu και εκτός από τον συγχρονισμό αρχείων στο cloud επιτρέπει το streaming μουσικής, μέσω ξεχωριστής, επί πληρωμή λειτουργίας.

Ubuntu One

Το Ubuntu One έρχεται με 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου και, από εκεί και πέρα, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν επιπλέον χώρο πληρώνοντας 2,99 δολάρια το μήνα για κάθε επιπλέον 20GB.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Τα σχέδια της Canonical για το 2012: Ubuntu για Android, τηλεοράσεις και cloud

Comments are closed.