Ubuntu

Φαίνεται πως το Ubuntu TV που είχε παρουσιάσει πριν από λίγους μήνες η Canonical ήταν μέρος μόνο ενός ευρύτερου σχεδίου για την μεταφορά του Ubuntu σε συσκευές πέρα από το παραδοσιακό desktop. Έτσι, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στην έκθεση MWC 2012 της Βαρκελώνης το Ubuntu για Android. Ο τρόπος, μάλιστα, με τον οποίο το έχει σχεδιάσει παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς δεν θυμίζει καμία γνωστή υλοποίηση.

Ubuntu για Android

Συγκεκριμένα, το Ubuntu για Android είναι ένα πλήρες σύστημα Ubuntu που τρέχει δίπλα-δίπλα με το Android, με το οποίο μοιράζεται κοινό πυρήνα (kernel) και επιστρατεύεται μόνο όταν η χρήση του έχει νόημα για τον χρήστη. Τί σημαίνει αυτό; Όταν ο χρήστης βρίσκεται στο τηλέφωνό του, τότε χρησιμοποιεί το Android, χωρίς τίποτα διαφορετικό σε σχέση με όσα έχει ήδη συνηθίσει. Όταν όμως τοποθετεί την συσκευή σε dock συνδεδεμένο με οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι, τότε βλέπει μπροστά του το περιβάλλον του Ubuntu.

Μάλιστα, όταν το τηλέφωνο συνδεθεί με τηλεόραση μέσω HDMI, αντί για το κλασικό περιβάλλον του Ubuntu φορτώνει το περιβάλλον χρήσης του Ubuntu TV, με τον χρήστη να μπορεί να πλοηγηθεί στα πολυμέσα του κινητού του σαν να τα είχε περάσει στην ίδια την τηλεόραση.

Με αυτή την προσέγγιση, η Canonical θέλει να φέρει στον χρήστη την κατάλληλη εμπειρία χρήσης για κάθε διαφορετικό τρόπο χρήσης της συσκευής του: ένα τηλέφωνο, που όταν όμως συνδέεται με τρίτα περιφερειακά, μετατρέπεται σε ένα είδος υπολογιστή.

Ubuntu για Android

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία πάντως δεν είναι ακόμη έτοιμη να διατεθεί στην αγορά με τη μορφή ολοκληρωμένου προϊόντος, αφού η Canonical βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση συνεργατών από τον χώρο του hardware. Εάν πάντως υλοποιηθεί σωστά, δεν αποκλείεται να μετατρέψει το Ubuntu σε αξιόμαχο παίκτη σε μια αγορά όπου αυτή τη στιγμή θεωρείται το μεγάλο αουτσάιντερ.

Πηγή: TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Η Canonical ανακοινώνει Ubuntu για Android. Και δεν είναι αυτό που νομίζετε

  1. Πολύ ενδιαφέρον ιδέα, έχει άρωμα από το μέλλον και θυμίζει φουτουριστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

    Μου θυμίζει το αντίστοιχο που έχει κάνει η Μοtorola με το Atrix, δηλαδή μια βάση στα χαρακτηριστικά ενός λάπτοπ ( με οθόνη και πληκτρολόγιο-ποντίκι), όπου συνδέεις το κινητό και αυτό αποτελεί τον υπολογιστή σου. Για του λόγου το αληθές, δες εδώ: http://bit.ly/xEXhsH

  2. Pingback: Τα σχέδια της Canonical για το 2012: Ubuntu για Android, τηλεοράσεις και cloud

Comments are closed.