logo-notypeΗ δομή ενός σεναρίου είναι αρκετά διαφορετική από αυτή ενός συμβατικού κειμένου, λογοτεχνικού ή μη. Οι συμβάσεις που ακολουθούνται διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες, ενώ και οι ανάγκες είναι διαφορετικές, καθιστώντας τους παραδοσιακούς κειμενογράφους αρκετά δύσχρηστους για μια τέτοια δουλειά. Το CeltX είναι ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο ακριβώς προς αυτό τον σκοπό: τη συγγρραφή, δηλαδή, ενός σεναρίου και την οργάνωση όλων των παραμέτρων που συνδέονται με αυτό.

Ακόμη περισσότερο, το CeltX θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα οργάνωσης μιας κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής. Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών δυνατοτήτων του, περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Κειμενογράφος, ειδικά προσανατολισμένος για τη συγγραφή σεναρίων, που διαθέτει styles για όλα τα “κομμάτια” που συνθέτουν ένα σενάριο (σκηνή, χαρακτήρες, λήψεις κλπ). Μάλιστα, για να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη δομή ενός σεναρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και σχετικά δείγματα τα οποία μπορείτε να μελετήσετε πριν ξεκινήσετε να γράφετε.
 • Μηχανισμός που βοηθάει στη δημιουργία ολοκληρωμένων και ενδιαφέροντων χαρακτήρων και την οργάνωση αυτών (π.χ. μπορείτε να “αναθέσετε” τους ρόλους σε συγκεκριμένους ηθοποιούς).
 • Δυνατότητα δημιουργίας storyboards: την εικονογραφημένη, δηλαδή, εξιστόρηση μέρους ή και ολόκληρου του σεναρίου.
 • Πρόγραμμα της όλης παραγωγής, όπου μπορείτε να οργανώσετε τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το σενάριο που έχετε δημιουργήσει.
 • Δυνατότητα εισαγωγής πολυμέσων, ώστε να περιγράψετε καλύτερα κάποια συγκεκριμένη σκηνή.
 • Διαφορετικούς τρόπους προβολής του σεναρίου (με σημειώσεις ή χωρίς, ανα σκηνή, μόνο διαλόγους κ.α.).

celtx-01celtx-02celtx-03celtx-04 
(επιλέξτε τις εικόνες για τις δείτε μεγεθυμένες)

Στα θετικά του προγράμματος συγκαταλέγεται το ότι είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά, αλλά και το ότι τρέχει σε όλα τα βασικά λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, Mac).

Πέρα από τη δωρεάν έκδοση του προγράμματος, που περιλαμβάνει όλα όσα ανέφερα κι ακόμη περισσότερα, το CeltX διαθέτει και μια συνδρομητική υπηρεσία: το CeltX Studio, όπου μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλα άτομα, να μοιραστείτε τα σενάριά σας και να τα δουλέψετε από κοινού.

Εάν, λοιπόν, γράφετε σενάρια αλλά δεν είσαστε διατεθειμένοι να πληρώσετε το ακριβό Final Draft (το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του είδους) ή αν απλά θέλετε να πειραματιστείτε, το Celtx δείχνει να είναι μια πολύ καλή και αρκετά ολοκληρωμένη λύση. Το μόνο που δεν θα μπορέσει, ασφαλώς, να σας προσφέρει είναι η …έμπνευση (ξέρω – το πιο σημαντικό από όλα, αλλά ας κάνετε κι εσείς κάτι…).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.celtx.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Γράψτε σενάρια και οργανώστε ολόκληρη την παραγωγή με το CeltX

 1. Ενω γραφεις ελληνικα δεν υποστηριζει το φορματινγκ με ελληνικους χαρακτήρες.
  Κανω λαθος;

 2. Μεχρι εκει το υποστηριζει αλλα μολις πατας το typeset/pdf για να το μορφοποιήσει και να το σώσει ως pdf τοτε δεν το διαβαζει.
  Εκτος αν κανω εγώ κάτι λάθος

  • Έχεις δίκιο.

   Δοκίμασα να κάνω εξαγωγή σε PDF μέσω του typese/pdf χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ψάχνοντάς το στο forum του προγράμματος είδα ότι αυτό οφείλεται στο ότι το typeset δεν υποστηρίζει μη-λατινικούς χαρακτήρες (ελληνικά, κυριλλικά κλπ).

   Παρόλα αυτά, δοκίμασα να εκτυπώσω μια σελίδα στα ελληνικά και εμφανίστηκε σωστά. Αυτό σημαίνει ότι ένας εναλλακτικός τρόπος για να δημιουργήσεις το PDF είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα εικονικής εκτύπωσης (π.χ. PDFCreator).

   Αν χρειάζεσαι οδηγίες ως προς το πώς να το χρησιμοποιήσεις, πες μου.

Comments are closed.